ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Πράσινο φως" για τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού στο νέο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει πολυάριθμες αλλαγές στον χώρο της Υγείας.

"Πράσινο φως" για τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού στο νέο νομοσχέδιο

Μία από αυτές είναι η ένταξη Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΟΠ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 36.

Σε αυτό, εκτός από τα ΚΟΠ, υπάρχουν παράγραφοι που αφορούν την κατ' οίκον νοσηλεία σε μονάδες και φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις μονάδες φροντίδας μητέρας-μωρού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν θεσμικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας των ΚΟΠ θα είναι τα εξής:

-Θα λειτουργούν είτε ως μονάδες στο πλαίσιο των Μαιευτικών – Γυναικολογικών Κλινικών είτε ως αυτόνομες μονάδες στο πλαίσιο των χειρουργικών τομέων.

-Οι δράσεις Οικογενειακού Προγραμματισμού στο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας θα παρέχονται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο των καθηκόντων των επαγγελματιών υγείας (μαιών, επισκεπτών/τριών υγείας κλπ) χωρίς ιδιαίτερο συντονισμό, οργάνωση, επιμόρφωση-κατάρτιση, συνέχεια και κοινή μεθοδολογία.

-Θα στελεχώνονται κυρίως από μαίες και επισκέπτες/τριες υγείας με την εποπτεία και την συνεργασία των μαιευτήρων – γυναικολόγων, των παιδιάτρων, των παιδοψυχολόγων, των δερματολόγων, των κοινωνικών λειτουργών κ.α.

-Τα ΚΟΠ θα συνεργάζονται με διάφορα τμήματα του νοσοκομείου που θα λειτουργούν και θα διασυνδέονται με διάφορους άλλους φορείς υγείας (Κέντρα Υγείας, Δημοτικά Ιατρεία κλπ), σχολικές μονάδες, ΜΚΟ, κέντρα νεότητας κλπ.

-Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο των ΚΟΠ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
1. ιατρονοσηλευτικές-μαιευτικές παρεμβάσεις
2. συμβουλευτική διασύνδεση με υπηρεσίες
3. ενημέρωση – επιμόρφωση - έρευνα