ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαφανίζουν τα θηλυκά κουνούπια για να καταπολεμήσουν την ελονοσία

Μία πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την καταπολέμηση της ελονοσίας ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου.

Εξαφανίζουν τα θηλυκά κουνούπια για να καταπολεμήσουν την ελονοσία

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications» οι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τα κουνούπια-φορείς, έτσι ώστε αυτά να γεννούν μόνο αρσενικούς απογόνους, με αποτέλεσμα να «φρενάρεται» δραστικά ο πολλαπλασιασμός τους.

Η ίδια ιδέα για τεχνητή αλλαγή του φύλου των κουνουπιών είχε εμφανιστεί πριν από 60 χρόνια από τον επιφανή βρετανό βιολόγο Μπιλ Χάμιλτον, ωστόσο δεν υπήρχε η κατάλληλη γενετική τεχνολογία για να επιτευχθεί.

Πλέον η μετάλλαξη είναι εφικτή με την εισαγωγή στα έντομα ενός γονιδίου από έναν μύκητα, το οποίο παράγει ένα ένζυμο. Αυτό, με τη σειρά του, αδρανοποιεί το θηλυκό χρωμόσωμα στο σπέρμα του αρσενικού και η αλλαγή αυτή κληρονομείται στις επόμενες γενιές.

Οι επιστήμονες έβαλαν τα μεταλλαγμένα κουνούπια σε πέντε κλουβιά που περιείχαν πληθυσμούς άγριων μη μεταλλαγμένων κουνουπιών (50 θηλυκών και 50 αρσενικών). Σε τέσσερα από τα κλουβιά, εξαφανίστηκε τελείως όλος ο πληθυσμός τους μετά από έξι γενιές, λόγω έλλειψης θηλυκών.

Αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στη φύση, τότε οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους ένα ισχυρό νέο «όπλο» κατά της ασθένειας, η οποία εμφανίζεται πλέον ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής του Imperial Νικολάι Γουϊντμπίχλερ, «από τη στιγμή που τα τροποποιημένα κουνούπια εμφανίζονται σε ένα μέρος, τα αρσενικά θα αρχίσουν να παράγουν κυρίως γιούς και οι γιοί τους θα κάνουν το ίδιο, οπότε στην ουσία κάνουν μόνα τους τη δουλειά (σ.σ. της εξολόθρευσής τους) αντί για εμάς».

Το επόμενο βήμα θα είναι η πραγματοποίηση μεγαλύτερων δοκιμών σε ανοικτό πλέον χώρο, αν και αυτό αναμένεται να γίνει μετά από μερικά χρόνια, αφού πρώτα γίνουν περισσότερα εργαστηριακά πειράματα. Προς το παρόν, υπάρχει αβεβαιότητα αν τα μεταλλαγμένα κουνούπια θα τα καταφέρουν εξίσου καλά στη φύση, όσο και στο εργαστήριο.