ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάθετε τον... αόρατο παράγοντα που σας παχαίνει καθημερινά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Karolinska στη Σουηδία ανακάλυψαν έναν τελείως παράδοξο παράγοντα που μας παχαίνει, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Μάθετε τον... αόρατο παράγοντα που σας παχαίνει καθημερινά

Μάλιστα, η επίδρασή του είναι καθοριστική όχι μόνο για το βάρος μας, αλλά και για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Όσο απίστευτό και αν σας φανεί πρόκειται για την ηχορύπανση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στον οποίο εκτίθενται οι κάτοικοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης τους.

Για την ακρίβεια, για κάθε 10 ντεσιμπέλ αύξησης στα επίπεδα θορύβου, υπήρχε αύξηση της τάξης του ενός εκατοστού στην περιφέρεια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επίδρασης, αρκεί να σκεφτείτε ότι τα 10 ντεσιμπέλ, αντιστοιχούν στη διαφορά ανάμεσα σε μια χαμηλόφωνη συνομιλία και το επίπεδο θορύβου σε ένα μέσο σπίτι.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 5.000 άτομα για δέκα χρόνια, διαπιστώνοντας ότι η περιφέρεια μέσης εκείνων που εκτίθονταν περισσότερο στον θόρυβο αυξήθηκε κατά μέσο όρο 6 εκατοστά.

Προγενέστερη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου είχε αποκαλύψει ότι η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 20%.