ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Anatomage Table: Το πρωτοποριακό τραπέζι εικονικής ανατομίας

Οι φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, θα έχουν την ευκαιρία στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιούν εικονικές «περιηγήσεις» στον ανθρώπινο οργανισμό με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του, χάρη στο τραπέζι εικονικής νεκροψίας.

Anatomage Table: Το πρωτοποριακό τραπέζι εικονικής ανατομίας

Πρόκειται για το «Anatomage Table», που δημιουργήθηκε από μία εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια σε συνεργασία με επιστήμονες από το τμήμα Κλινικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το τραπέζι αντλεί δεδομένα από αξονική τομογραφία, τα οποία προβάλλει στη συνέχεια υπό μορφή τρισδιάστατου ανθρώπινου σώματος.

Οι φοιτητές χρησιμοποιώντας ένα εικονικό μαχαίρι, μπορούν να το μελετήσουν ακίνδυνα, να αφαιρέσουν φλέβες, αρτηρίες, νεύρα, ιστούς ή ακόμη και όργανα, με ένα απλό άγγιγμα στην προηγμένη οθόνη αφής τύπου LCD, με ανάλυση 3960x1080 πίξελ.

Anatomage-Table

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω της διαδικασίας αυτής, θα αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την ανατομία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

«Η ομορφιά του Anatomage Table έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να περιστρέψει το σώμα σε οποιαδήποτε πλευρά επιθυμεί και να βιώσει μια πρωτόγνωρη τρισδιάστατη εμπειρία», εξηγεί ο καθηγητής ανατομίας, δρ Γκόρντον Φιντλάτερ.

«Παρά το ότι το εν λόγω τραπέζι δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει την εμπειρία της νεκροψίας σε ένα πραγματικό πτώμα, πιστεύω ότι θα επιτρέψει στους φοιτητές την ευκαιρία να βιώσουν κάτι παρόμοιο, χωρίς την περίπλοκη νομική διαδικασία που συνοδεύει την πραγματική εμπειρία», καταλήγει.