ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε πώς σας κρίνουν οι άλλοι, όταν βγάζετε "selfies"

Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο δημοφιλής πόζα για φωτογραφία τον τελευταίο καιρό. Ολοένα και πιο συχνά, βλέπουμε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπους (κυρίως γυναίκες) να ανεβάζουν φωτογραφίες του εαυτού τους, τις οποίες έχουν τραβήξει μόνοι τους με το κινητό τους τηλέφωνο ή την φωτογραφική τους μηχανή.

Δείτε πώς σας κρίνουν οι άλλοι, όταν βγάζετε "selfies"

Αυτές οι φωτογραφίες ονομάζονται "selfies".

Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι ωραίες, αλλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychology of Popular Media Culture, μάλλον δεν συμφωνεί μαζί μας η πλειοψηφία όσων μας βλέπουν σε τέτοια πόζα.

Η επικεφαλής της νέας έρευνας, ψυχολόγος δρ Eileen Zurbriggen και η συνεργάτιδά της, επίσης ψυχολόγος, Elizabeth Daniels, εξέτασαν τον τρόπο που αντιδρούν οι γυναίκες, όταν κάποια άλλη γυναίκα ανεβάσει στην προσωπική της σελίδα μια "selfie".

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, δημιούργησαν δύο φανταστικές περσόνες στο Facebook, τις οποίες ονόμασαν και τις δύο "Amanda Johnson". Μάλιστα φρόντισαν να κάνουν όσο πιο πιστευτό γινόταν το προφίλ της κάθε μίας, επιλέγοντας διάφορα "Like" σε ποπ διασημότητες όπως η Lady Gaga ή σε εξίσου ποπ ταινίες όπως το Twillight.

Τα δύο προφίλ ήταν πανομοιότυπα εκτός από μία βασική διαφορά: στο ένα, η "Amanda Johnson" είχε βάλει μια βασική φωτογραφία στο προφίλ της, η οποία ήταν "selfie" και στην οποία φορούσε ένα κόκκινο φόρεμα με ντεκολτέ. Στο άλλο προφίλ, η... δίδυμη αδερφή της είχε στο προφίλ της μια κανονική φωτογραφία της με τζην και ένα απλό μπλουζάκι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 118 γυναίκες, που κλήθηκαν να αξιολογήσουν την κάθε "Amanda" με βάση το προφίλ της στο Facebook. Η συντριπτική πλειοψηφία χαρακτήρισε ως "πιο ελκυστική" και "πιο φιλική" την δεύτερη "Amanda".

Για την πρώτη, οι περισσότερες συμμετέχουσες είπαν ότι είναι "υπερβολικά σέξι" και πως "δεν είναι το ίδιο ικανή" με την δεύτερη.

Η δρ Daniels υποστηρίζει ότι "αν και υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση στα νέα κορίτσια να φαίνονται διαρκώς 'σέξι', το να ανεβάζουν στο διαδίκτυο 'selfie' φωτογραφίες έχει αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που προσδοκούν".

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει το χρώμα των εσωρούχων για τον χαρακτήρα της γυναίκας στο σεξ

Δείτε πώς κρίνει η γυναίκα μια άλλη όταν εκείνη φοράει κόκκινο χρώμα