ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψεύτικες αναμνήσεις προκαλεί η αϋπνία, λέει νέα έρευνα

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν μέσω της νέας τους έρευνας ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει να «θυμόμαστε» πράγματα που δεν έχουν συμβεί.

Ψεύτικες αναμνήσεις προκαλεί η αϋπνία, λέει νέα έρευνα

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 104 εθελοντές φοιτητές, στους οποίους έδειξαν αληθινές φωτογραφίες από τον τόπο ενός εγκλήματος και στη συνέχεια τους παρείχαν ψεύτικες πληροφορίες γι' αυτές.

Μισοί από αυτούς είχαν κοιμηθεί καλά το βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μείνει ξάγρυπνοι.

Αργότερα, τους ζήτησαν να θυμηθούν τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, φάνηκε ότι οι άυπνοι θυμόντουσαν συχνότερα τις ψεύτικες πληροφορίες ως λεπτομέρειες που είχαν «δει» στις φωτογραφίες.

Φαίνεται, δηλαδή, πως, όταν ήταν άυπνοι, η μνήμη τους «θόλωνε» και είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανακαλούν ψεύτικες αναμνήσεις παρά αληθινές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η έλλειψη ύπνου μάς κάνει να «θυμόμαστε» πράγματα που δεν έχουν συμβεί, ενώ ο επικεφαλής δρ Στήβεν Τζ. Φρέντα, από το Τμήμα Ψυχολογίας & Κοινωνικής Συμπεριφοράς του UCI, τονίζει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, φέρνοντας ως παράδειγμα μία ψευδή κατάθεση για μία αξιόποινη πράξη, στην οποία κάποιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας.