ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν άγνωστο ιό που ζει μέσα στους μισούς ανθρώπους

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ιό που «κρυβόταν» εδώ και δεκαετίες και το πιο πιθανό είναι πως ζει και στο δικό σας έντερο!

Ανακάλυψαν άγνωστο ιό που ζει μέσα στους μισούς ανθρώπους

Ωστόσο, δεν επιτίθεται στον οργανισμό μας, αλλά στα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο πλούσιο αυτό οικοσύστημα.

Πρόκειται για τον «crAssphage», όπως ονομάζεται και ανήκει στην ομάδα των βακτηριοφάγων, ιών που παρασιτούν σε βακτήρια, ενώ το γονιδίωμά του είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό HIV.

Όπως, μάλιστα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», ο ιός αυτός δεν είχε απομονωθεί έως σήμερα και αναγνωρίστηκε από το γενετικό υλικό του.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητά κανείς έναν νέο ιό και να ανακαλύψει έναν», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Έντουαρντς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, που άρχισε να διερευνά το θέμα, όταν ανίχνευσε τμήματα άγνωστων γενετικών αλληλουχιών σε δείγματα κοπράνων από 12 άτομα.

Οι ίδιες αλληλουχίες, όμως, βρέθηκαν αργότερα σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων όπου καταχωρούνται γενετικές αλληλουχίες από εκατοντάδες δείγματα κοπράνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να βρει κάποιον που απαντάται σε τόσο πολλούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι μας ξέφευγε για τόσο καιρό είναι πολύ παράξενο», συμπληρώνει.

Πλέον, η ομάδα του Έντουαρντς προσπαθεί να απομονώσει τον ιό και να διερευνήσει το ρόλο που ενδέχεται να παίζει στην παχυσαρκία.