ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα κατά του θανατηφόρου ιού Έμπολα έθεση σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, η οποία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πανεθνικό επίπεδο για περίοδο τριών ημερών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την εξάλειψη της ασθένειας.

Έμπολα: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα ισχύσει για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο που διανύουμε.

Οι αστυνομικοί περιπολούν τους δρόμους της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας, διατάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και σε εσωτερικούς χώρους. Εθελοντές με ειδικά διακριτικά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι σε όλη τη χώρα για να προειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους του ιού Έμπολα, ενώ την ίδια στιγμή εντοπίζουν και πιθανά κρούσματα που ενδεχομένως να μην έχουν γίνει γνωστά στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Ernest Bai Koroma, είπε προς τους πολίτες ότι "κάποια από αυτά που σας ζητάμε να κάνετε είναι δύσκολα, αλλά η ζωή είναι πιο σημαντική από αυτές τις δυσκολίες".

Μόνο την περασμένη εβδομάδα 200 νέα κρούσματα του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκαν στην Σιέρα Λεόνε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την πρωτεύουσα της χώρας να είναι το σημείο με την μεγαλύτερη έξαρση του θανατηφόρου ιού.

Καμία άλλη χώρα της Δ. Αφρικής μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε τόσο δραστικά μέτρα περιορισμού του Έμπολα.

Ο αριθμός των θυμάτων στην συγκεκριμένη χώρα έχει ξεπεράσει τους 560, κάτι που αντιστοιχεί στο 1/5 περίπου των συνολικών θανάτων από την επιδημία του Έμπολα στην Αφρική τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Ειδική αποστολή συγκροτεί ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του ιού

Ο Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει αερομεταφερόμενος