ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ποιες είναι οι πιθανότητες να φτάσει σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης

Μία διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να υπολογίσει τις πιθανότητες που έχει ο ιός Έμπολα να φτάσει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη διασπορά του.

Έμπολα: Ποιες είναι οι πιθανότητες να φτάσει σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, με τον σημερινό ρυθμό των αεροπορικών ταξιδιών υπάρχουν 75% πιθανότητες να φτάσει στη Γαλλία και 50% να φτάσει στη Βρετανία έως τις 24 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, ακόμη και αν διακοπεί το 80% των πτήσεων από τη Δυτική Αφρική, ο κίνδυνος για τη Γαλλία διαμορφώνεται στο 25% και για τη Βρετανία στο 15%.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος για τη Γαλλία είναι μεγάλος, καθώς οι τρεις χώρες όπου ενδημεί ο Έμπολα έχουν πολλούς γαλλόφωνους κατοίκους και μεγάλο αριθμό πτήσεων με την ευρωπαϊκή χώρα.

Κατ' αντιστοιχία, η Βρετανία κινδυνεύει, επειδή το αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κόμβους παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες να φτάσει ο επικίνδυνος ιός στο Βέλγιο είναι 40%, ενώ για Ισπανία και Ελβετία είναι 14%, σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου, που είχε δημοσιευτεί στις 2 Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση «PLoS Current Outbreaks»

Η πρώτη ανάλυση υποστήριζε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε πάνω από μία στις τέσσερις πιθανότητες να εμφανίσει κρούσματα, ωστόσο τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.

«Κάθε μέρα που περνάει οι δυνητικοί κίνδυνοι αλλάζουν», δήλωσε ο επιβλέπων της ανάλυσης δρ Αλεσάντρο Βεσπιγκνάνι, καθηγητής Βιολογικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστώνη. «Μιλάμε για πιθανότητες και οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται για όλους».

Διαβάστε επίσης:

Στην Ισπανία το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη