ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Τα νοσοκομειακά απόβλητα προβληματίζουν τους ειδικούς

Τα μέσα που διαθέτουν τα νοσοκομεία, τα οποία υποδέχονται τα περιστατικά με Έμπολα, προκειμένου να καταστρέφουν ή/και να απολυμαίνουν επαρκώς κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη ενός ασθενή, προβληματίζει έντονα τους υπεύθυνους Υγείας στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Έμπολα: Τα νοσοκομειακά απόβλητα προβληματίζουν τους ειδικούς

Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν αποτεφρωτήρες ή ειδκούς αποστειρωτές ατμού με την δυνατότητα να διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες μολυσματικών αποβλήτων.

Το νοσοκομείο Texas Health Presbyterian, όπου δύο νοσοκόμες κόλλησαν τον Έμπολα μετά από τη φροντίδα ενός ασθενούς που είχε ήδη τον ιό, αναγκάστηκε να σφραγίσει μέσα σε βαρέλια τα απορρίμματα/απόβλητα -από σωματικά υγρά μέχρι κλινοσκεπάσματα και μολυσμένες στολές- και να αστείλει στο νοσοκομείο Port Arthur, Tex, το οποίο διαθέτει αποτεφρωτήρα.

Η διαδικασία μεταφοράς μολυσμένων νοσοκομειακών αποβλήτων αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης ανθρώπων που δεν βρίσκονται καν σε επαφή με κάποιο άτομο το οποίο έχει Έμπολα.

Επίσης, επειδή ο ιός Έμπολα προκαλεί διάρροια, έμετο και αιμορραγία, τα δωμάτια των ασθενών πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά αφού αρκεί μία και μόνο σταγόνα μολυσμένων σωματικών υγρών για να κολλήσει κάποιος υγιής άνθρωπος στον χώρο.

Αλλά και η ίδια η διαδικασία καθαριότητας είναι τόσο επικίνδυνη που, επίσης, απαιτεί ειδική εκπαίδευση και γνώση από το νοσηλευτικό προσωπικό και προαπαιτεί την λειτουργία μηχανημάτων αποστείρωσης και αποτεφρωτήρων για να γίνει σωστά.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από Έμπολα σε χάρτη

Έμπολα: Πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής (βίντεο)

Μπαρόζο: Ο Έμπολα μπορεί να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής

ΗΠΑ: Το μήνυμα της νοσοκόμας που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα (vid)