ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράλυτος περπάτησε και πάλι χάρη σε πρωτοποριακή θεραπεία

Ο Darek Fidyka κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά από δύο χρόνια χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία που περιελάμβανε τη μεταμόσχευση κυττάρων από τη ρινική του κοιλότητα στο νωτιαίο μυελό.

Παράλυτος περπάτησε και πάλι χάρη σε πρωτοποριακή θεραπεία

Ο 40χρονος άνδρας από τη Βουλγαρία παρέλυσε από τη μέση και κάτω όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι το 2010. Υπέστη πολλαπλά τραύματα στη μέση του, σήμερα όμως μπορεί να περπατά με ελάχιστη υποστήριξη.

5par
4par

Η θεραπεία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, από ομάδα Πολωνών χειρουργών σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Geoff Raisman από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως το συγκεκριμένο επίτευγμα «είναι πιο εντυπωσιακό από την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη».

Πλήρης έκθεση σχετικά με την καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Transplantation.

Στο πλαίσιο της νέας θεραπείας, χρησιμοποιήθηκαν οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη (olfactory ensheathing cells - OECs), ένας τύπος εξειδικευμένων κυττάρων που ελέγχουν εν μέρει την αίσθηση της όσφρησης. Τα κύτταρα αυτά επιτρέπουν στις ίνες των νεύρων του οσφρητικού συστήματος να αναγεννώνται συνεχώς.

Χρειάστηκαν δύο χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να αφαιρεθεί ένας εκ των οσφρητικών βολβών του ασθενούς. Στη συνέχεια, τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Δύο εβδομάδες μετά, τα οσφρητικά κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν στο νωτιαίο μυελό του ασθενούς, ο οποίος παρουσίαζε ολική ρήξη πέραν μιας λεπτής λωρίδας ουλώδους ιστού. Οι γιατροί χορήγησαν περίπου 100 ενέσεις οσφρητικών κυττάρων ακριβώς επάνω και κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Παράλληλα, νευρικός ιστός από τον αστράγαλο του ασθενούς μεταμοσχεύθηκε στο νωτιαίο μυελό.

3par

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα οσφρητικά κύτταρα αποτέλεσαν τη δίοδο μέσω της οποίας οι νευρικές ίνες επανενώθηκαν, καθώς τα κύτταρα εκκίνησαν τη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του νωτιαίου μυελού.

Πριν την πρωτοποριακή θεραπεία, ο ασθενής ήταν παράλυτος για δύο χρόνια σχεδόν, χωρίς να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης μετά από αρκετούς μήνες εντατικής φυσικοθεραπείας.

Σε διάστημα έξι μηνών, μπορούσε πλέον να κάνει τα πρώτα του βήματα στηριζόμενος στις παράλληλες μπάρες υποστήριξης. Δύο χρόνια μετά, περπατά στηριζόμενος σε ειδικό βοήθημα.

2par

Ο νευροχειρουργός Pawel Tabakow, σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βρότσλαβ στην Πολωνία, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι καταπληκτικό να βλέπουμε πως η αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, κάτι που πιστεύαμε πως είναι αδύνατο εδώ και πολλά χρόνια, είναι πλέον πραγματικότητα».