ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο "σύγχρονος Φρανκενστάιν" που κατάφερε να αναπλάσει ένα ακρωτηριασμένο δάκτυλο (vid)

Το εργαστήριό του στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, θα μπορούσε να ανήκει στον... Φρανκενστάιν, αφού τα πειράματά του έχουν τον ίδιο σκοπό: Να δημιουργήσει νέα ζωή.

Ο "σύγχρονος Φρανκενστάιν" που κατάφερε να αναπλάσει ένα ακρωτηριασμένο δάκτυλο (vid)

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρες σώμα σε 9 μήνες. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε, είναι να καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε σε ένα και μόνο όργανο πρώτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Stephen Badylak, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Για να πετύχει τον σκοπό του, πειραματίζεται με ουροδόχους κύστες από χοίρους, ένα ζώο τα όργανα του οποίου προσομοιάζουν με αυτά του ανθρώπινου σώματος και χρησιμοποιείται ευρέως στα επιστημονικά πειράματα.

Μπορεί να μην ακούγεται όμορφο, ωστόσο η δομή τους και η σύνθεσή τους μπορούν να προκαλέσουν την αναδημιουργία μελών του ανθρώπινου σώματος.

Στην πράξη...

Όταν ο Lee Pivack σχεδιαστής αεροπλάνων έχασε το δάκτυλό του, κατά τη διάρκεια δοκιμών με ένα νέο μοντέλο, το 2005, δεν πίστευε ποτέ ότι θα το επανακτήσει.

Ο αδερφός του, ωστόσο, ο οποίος εργαζόταν με τον δρ Badylak, χωρίς να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο, του έστειλε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα μία ουσία που έμοιαζε με πούδρα, την οποία του ζήτησε να βάζει καθημερινά στο ακρωτηριασμένο του δάχτυλο.

Επί της ουσίας, ήταν επεξεργασμένος ιστός κύστης από χοίρο, η οποία διαπιστωμένα διαθέτει ουσίες που προκαλούν την ανάπλαση τραυματισμένων ιστών και κατ' επέκταση οργάνων.

Σε τέσσερις μόλις εβδομάδες, το δάχτυλο του Lee είχε αναπτυχθεί πλήρως, όπως ακριβώς ήταν πριν τον ακρωτηριασμό του.

Δείτε το βίντεο από το Discovery Science