ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Τα γυαλιά της Google βλάπτουν την περιφερειακή όραση

Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η τεχνολογία των νέων γυαλιών της Google, υπάρχει περίπτωση να κρύβει κινδύνους για την όραση των χρηστών, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Έρευνα: Τα γυαλιά της Google βλάπτουν την περιφερειακή όραση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα Google Glass δημιουργούν ένα "τυφλό σημείο" στην περιφερειακή όραση ορισμένων χρηστών. Συγκεκριμένα, τα νέα έξυπνα γυαλιά δημιουργούν ένα οπτικό εμπόδιο πεδίο στο επάνω δεξί τεταρτημόριο του οπτικού πεδίου, προκαλώντας σημαντική απώλεια της περιφερικής όρασης.

Κάθε φορά που περπατάμε σε ένα σκοτεινό δρόμο ή περνάμε μέσα από ένα από σκοτεινό σημείο (τούνελ, γέφυρα κλπ) βασιζόμαστε στην περιφερική μας όραση. Το να κοιτάζουμε στο πλάι μας επιτρέπει να δούμε και προς τα πίσω, χάρη στην περιφερειακή όραση, η οποία διευρύνει το πεδίο όρασης σε γωνία πολύ πιο ευρεία από το κέντρο του βλέμματός μας.

Αν χάσουμε αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της όρασής μας, το αποτέλεσμα είναι κάτι που είναι γνωστό ως "tunnel vision", όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη μόνο σε ό,τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά από εμάς. Η περιφερική όραση είναι απαραίτητη κάθε φορά που οδηγούμε ένα αυτοκίνητο, τρέχουμε στον δρόμο, ή ακόμη και σε πιο καθημερινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Πόσες φορές, δεν έχει τύχει σε όλους μας να σταματήσουμε στην άκρη του δρόμου καθώς περνάει από μπροστά μας ένα αυτοκίνητο που δεν το είχαμε δει και θα μας χτύπαγε αν προχωρούσαμε; Οφείλουμε ακόμα και τη ζωή μας στην περιφερειακή μας όραση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ Tsontcho Ianchulev και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις επιδόσεις τριών συμμετεχόντων σε τεστ οπτικού πεδίου, όταν αυτοί φορούσαν τα Google Glass σε σύγκριση με τις επιδόσεις τους όταν φορούσαν απλά γυαλιά.

Το πείραμα ξεκίνησε με τους τρεις εθελοντές -που όλοι είχαν 20/20 όραση- να φορούν τα Google Glass για μια περίοδο 60 λεπτών "εγκλιματισμού". Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα τεστ όρασης, ενώ οι συμμετέχοντες φορούσαν τα έξυπνα γυαλιά και στη συνέχεια επανέλαβαν τα τεστ όταν οι συμμετέχοντες φορούσαν σκέτα γυαλιά.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν 132 φωτογραφίες που βρήκαν στο Διαδίκτυο με ανθρώπους που φορούσαν τα Google Glass και ανέλυσαν τη θέση της οθόνης των γυαλιών σε σχέση με την κόρη των ματιών τους.

Φορώντας τα γυαλιά και οι τρεις συμμετέχοντες είχαν σημαντικά "τυφλά σημεία" στο πάνω δεξί τεταρτημόριο του οπτικού τους πεδίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σχεδιασμός των γυαλιών και όχι η εικόνα που προβάλλουν ήταν υπεύθυνος για την κακή όραση των χρηστών.

Οι ερευνητές επισήμαναν, ωστόσο, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα επάνω σε αυτό το ζήτημα προκειμένου να μην υπάρχουν παρόμοια προβλήματα τόσο με τα Google Glass, όσο και με άλλα παρόμοια προϊόντα που ενδεχομένως να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Η Google κατασκευάζει χάπι που θα ανιχνεύει τις ασθένειες

Γεγονός η πρώτη περίπτωση εθισμού στα γυαλιά της Google

«Ρώτα το γιατρό» απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα