ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινδύνεψε η ζωή τους από οδοντιάτρους στην ΠΓΔΜ

Η έλλειψη οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα και το χαμηλό κόστος οδοντιατρικών εργασιών αμφιβόλου ποιότητας οδηγεί πολλούς Έλληνες στην ΠΓΔΜ, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Κινδύνεψε η ζωή τους από οδοντιάτρους στην ΠΓΔΜ

Τρία τέτοια περιστατικά ασθενών που κινδύνεψε η ζωή τους επειδή επέλεξαν οδοντιάτρους στην ΠΓΔΜ για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με τα δόντια τους, αποκαλύφτηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 14-16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για δυο άτομα που είχαν καρκίνο στο στόμα και έκαναν εξαγωγή δοντιών σε οδοντίατρο στη Γευγελή, καθώς και για έναν διαβητικό ο οποίος πήγε στην ίδια πόλη για εμφυτεύματα και έπαθε αιμορραγία.

Συγκεκριμένα ο ένας από αυτούς είναι 59χρονος άντρας από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πριν ενάμιση χρόνο είχε κάνει προσθετικές εργασίες στη Γευγελή και πριν δυο μήνες ένιωσε έντονο πόνο και ξαναπήγε στον ίδιο οδοντίατρο για να αφαιρεθεί η γέφυρα και τέσσερα δόντια. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου όπου διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο.

Ο δεύτερος ασθενής, ένας 67χρονος, μετά από εξαγωγή του κάτω γομφίου που έκανε στη Γευγελή το 2012 πήγε με έντονο πόνο στο νοσοκομείο Πολυκάστρου όπου διαγνώστηκε ακανθοκυτταρικός καρκίνος στη βάση της γλώσσας και διακομίστηκε στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου.

Ο τρίτος ασθενής είναι ένας 78χρονος διαβητικός από την περιοχή της Εορδαίας, ο οποίος είχε αρρύθμιστο σάκχαρο. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε πάει πριν 15 ημέρες σε οδοντίατρο στη Γευγελή για να βάλει εμφυτεύματα και στη συνέχεια διακομίστηκε με αιμορραγία στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο όπου και αντιμετωπίστηκε.

«Έχει αναφερθεί ότι επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες όπως οδοντικές εξαγωγές σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν καρκινώματα του στόματος και ιδιαίτερα των ούλων είναι δυνατόν να προκαλέσουν ταχύτερη τοπική επέκταση του νεοπλάσματος ή και να διευκολύνουν τη μετάσταση σε περιοχικούς λεμφαδένες ή ακόμη και σε απομακρυσμένα όργανα. Οι ασθενείς με καρκίνο του στόματος που έχουν υποστεί επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες, όπως οδοντικές εξαγωγές πριν την αντιμετώπισή τους εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά, της τάξης του 52%, μεταστάσεων στην περιοχή των λεμφαδένων σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει εξαγωγές δοντιών, όπου το ποσοστό είναι 26%. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πενταετής επιβίωση από 96% μειώνεται στο 65%» επισήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης επικαλούμενους στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, σήμερα ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται σε ποσοστό 5-6% στις δυτικές χώρες, ενώ στην Ινδία και στις αφρικανικές λόγω μάσησης του καπνού σε ποσοστό 30%. Αναφορικά με την Ευρώπη, πρώτες εμφανίζονται η Γαλλία και η Ουγγαρία λόγω καπνού και κατανάλωσης οινοπνεύματος και τελευταίες η Ιταλία και η Ελλάδα.