ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Προσδιόρισαν το πώς ο ιός προκαλεί σοβαρή φλεγμονή και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων

Μέχρι σήμερα, η πιο πρόσφατη έξαρση του θανατηφόρου ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 5.400 ανθρώπων σε 14.400 και πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή εγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, μετά από μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Bernard στην Λιόν της Γαλλίας, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη κατανόηση του τρόπου δράσης του ιού.

Έμπολα: Προσδιόρισαν το πώς ο ιός προκαλεί σοβαρή φλεγμονή και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Pathogens, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει το πώς ο ιός Έμπολα προκαλεί σοβαρή φλεγμονή και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ιός Έμπολα (EBOV) αποτελείται από επτά γονίδια. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από αυτά τα γονίδια, το οποίο ονομάζεται γλυκοπρωτεΐνη (glycoprotein - GP).

Η επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι η GP εκφράζει δύο πρωτεΐνες. Η μία είναι πιο μακριά σε σχήμα, καλύπτει το περίβλημα του ιού και προεξέχει από αυτόν. Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται "Shed GP". Η δεύτερη πρωτεΐνη έχει πιο κοντό σχήμα και εκκρίνεται από τον ιό . Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται "sGP" (non-structural secreted glycoprotein).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, και οι δύο αυτές τις πρωτεΐνες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στο αίμα των ανθρώπων και των ζώων που έχουν μολυνθεί με EBOV. Η επιστημονική ομάδα έθεσε ως στόχο να προσδιορίσει τον ρόλο που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Μέσα από εργαστηριακούς ελέγχους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η "Shed GP" συνδέεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα αρχίζουν να εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες προ-φλεγμονωδών και αντι-φλεγμονωδών κυτοκινών. Τόσο η "Shed GP" όσο και οι κυτοκίνες είναι σε θέση να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοσολογική αντίδραση και να προκαλέσει πυρετό, σοβαρή φλεγμονή και σηπτικό σοκ σε ασθενείς με Έμπολα.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της "Shed GP" στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από ένα μόριο που ονομάζεται TLR-4. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τη λειτουργία του TLR-4 με ορισμένα αντισώματα, προτού συνδεθεί στα ανοσοκύτταρα η "Shed GP", τα κύτταρα αυτά είχαν μειωμένη αντίδραση και παρήγαγαν πολύ λίγες κυτοκίνες.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η "Shed GP" επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία αποτελούν την επένδυση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Με το να συνδέεται στα ανοσοκύτταρα και να αυξάνει την παραγωγή κυοτοκινών, η "Shed GP" είναι σε θέση να χαλαρώσει τη δομή των ενδοθηλιακών κυττάρων. Αυτό είναι που οδηγεί σε ρήξη των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με Έμπολα.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Είμαστε πολύ μακριά από τη νίκη του Έμπολα

Έμπολα: Στους 5.459 ο νεότερος απολογισμός του ΠΟΥ

Έμπολα: Ένας "Γιατρός Χωρίς Σύνορα" περιγράφει τις συγκλονιστικές εμπειρίες του

Το ποδόσφαιρο κόντρα στον έμπολα (videos+photos)