ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φίλοι σας ξέρουν... πόσο θα ζήσετε!

Αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στη σχέση προσωπικότητας και προσδόκιμου ζωής και μία ακόμη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη υπάρχοντα όγκο ερευνητικών δεδομένων, αυτή τη φορά προσθέτοντας μια σημαντικότατη μεταβλητή της κοινωνικής ζωής: τους αγαπημένους μας φίλους.

Οι φίλοι σας ξέρουν... πόσο θα ζήσετε!

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Οκτώβρη στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science είχε καταδείξει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ευσυνειδησία και διάθεση για νέες εμπειρίες) συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων στο μέλλον. Επίσης, ο κυνισμός και η επιθετικότητα είναι γνωρίσματα που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke.

Ωστόσο, πέρα από αυτά που δείχνει η ίδια η προσωπικότητά μας, με βάση αξιολογήσεις και αυτο-αναφορές, αποδεικνύεται εξίσου σημαντικό το τι λένε οι φίλοι μας για την προσωπικότητά μας.

Ένας σημαντικός περιορισμός σε μελέτες τέτοιας θεματολογίας ήταν ότι οι αυτο-αναφορές των συμμετεχόντων μπορεί να μην ήταν αξιόπιστες και απόλυτα αντικειμενικές. Για να παρακάμψουν το εμπόδιο αυτό, οι ερευνητές αυτή τη φορά συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τις απόψεις πέντε αγαπημένων φίλων για κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ήδη υπάρχοντα στοιχεία (από τη διαχρονική μελέτη Kelly/Connolly Longitudinal Study) που αφορούσαν σε 600 άντρες και γυναίκες. Όταν οι ερευνητές, με τον ψυχολόγο Joshua Jackson από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον WUSTL επικεφαλής, συνέκριναν τις απόψεις των συμμετεχόντων με τις απόψεις των φίλων τους, διαπίστωσαν ότι στη δεύτερη περίπτωση ο δείκτης είναι πιο αξιόπιστος για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής και την πορεία της υγείας.

Οι άντρες που χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία και διάθεση για νέες εμπειρίες, είναι δηλαδή αξιόπιστοι, εγκρατείς και περιπετειώδεις, φάνηκε να ζουν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με άντρες που δε διαθέτουν τα γνωρίσματα αυτά. Οι άντρες που οι φίλοι τους δήλωσαν ότι χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία και διάθεση για νέες εμπειρίες ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Για τις γυναίκες, βασικά γνωρίσματα που προβλέπουν το προσδόκιμο ζωής φάνηκε να είναι ο ευχάριστος χαρακτήρας και η συναισθηματική σταθερότητα, ιδιαίτερα εάν οι φίλοι τους είχαν δηλώσει ότι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά.

Τα ευρήματα της μελέτης πρόκειται να δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science.

Διαβάστε επίσης:

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την άνοια
Η εμμονή που πυροδοτεί την καρδιοπάθεια και την αϋπνία