ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tips: Πώς να βοηθήσετε το νήπιό σας να αναπτύξει την ομιλία του!

Μετά το τέλος του πρώτου χρόνου και αφού το παιδί έχει περπατήσει, το επόμενο σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο που απασχολεί τους γονείς, είναι να αρχίσει να λέει λεξούλες, να μιλάει καθώς και να επικοινωνεί.

Tips: Πώς να βοηθήσετε το νήπιό σας να αναπτύξει την ομιλία του!

Τα στάδια της ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας είναι ίδια για όλα τα παιδιά του κόσμου. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τον πρώτο χρόνο, το βρέφος επικοινωνεί μέσα από νοήματα, χειρονομίες, γκριμάτσες και μπορεί να κατανοεί τον προφορικό λόγο. Μετά τα πρώτα του γενέθλια, αρχίζει να εκφράζεται με φωνούλες, συλλαβές και άπλες λέξεις.

Το μωρό σας στην ηλικία των δύο ετών ξεκινάει να λέει πολλές λεξούλες και σταδιακά να παράγει μικρή φράση δύο λέξεων μαζί όπως μαμά ατά.

Περίπου στα δυόμισι χρόνια το παιδί πρέπει να έχει αρχίσει να μιλά κάνοντας μικρές προτάσεις. Όλοι οι γονείς ανυπομονούν να τους μιλήσει και να αρχίσει να εκφράζει αυτά που θέλει. Το πιο συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι πώς μπορούν να βοηθήσουν το νήπιό τους να αναπτύξει την ικανότητα της ομιλίας και του λόγου.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, προτείνει μερικές χρήσιμες δραστηριότητες και συμβουλές, ώστε να ενισχύσετε την ομιλία του νηπίου σας:

- Διαβάζετέ του πάντα μεγαλόφωνα. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να αυξήσει το λεξιλόγιό του. Προσπαθήστε να του διαβάζετε τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, για σύντομα διαστήματα, ενώ παράλληλα να του δείχνετε τις εικόνες του βιβλίου.

- Να του μιλάτε πάντα καθαρά και αργά, έτσι ώστε να προλαβαίνει να διαβάζει το στόμα σας καθώς προφέρετε τις λέξεις. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών μιλάτε του με σύντομες και απλές προτάσεις και μεγαλώνοντας σιγά-σιγά αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες προτάσεις.

- Όταν πει μια λέξη λάθος, αποφύγετε να το διορθώσετε και να το επιπλήξετε. Με αυτό τον τρόπο θα το αποθαρρύνετε από το να συνεχίσει τις προσπάθειές του για καθαρή ομιλία.

- Φτιάξτε έναν κατάλογο με τις καινούριες λέξεις που λέει και ξεκινήστε να τις χρησιμοποιείτε όσο μπορείτε περισσότερο στις συζητήσεις σας.

- Αρχίστε να κατονομάζετε απλά πράγματα όπως τα παιχνίδια του και παροτρύνετέ το να κάνει το ίδιο.

- Να είστε υπομονετικοί μαζί του. Τα μωρά μαθαίνουν να μιλάνε σε διαφορετικούς χρόνους και μην αγχωθείτε εάν παρατηρήσετε ότι εσάς έχει καθυστερήσει. Θα μιλήσει όταν νιώσει έτοιμο.

- Μην το πιέζετε να μιλήσει και μην του μεταφέρετε το άγχος σας.

- Παιδικά τραγουδάκια που περιλαμβάνουν κινήσεις και εκφράσεις προσώπου σε συνδυασμό με τη διαρκή επανάληψη λέξεων βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη της ομιλίας.

- Να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των ενηλίκων. Μη χρησιμοποιείτε παιδικές λέξεις που δεν βγάζουν νόημα.

- Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ομιλία του μωρού σας, παρά μόνο εάν μεγαλώσει αρκετά και δεν έχετε δει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ανησυχούμε όταν ένα παιδί είναι πάνω από δυο χρονών και:

- Δεν επικοινωνεί με χειρονομίες

- Δεν προσπαθεί να επαναλάβει λέξεις από ένα απλό λεξιλόγιο

- Είναι υπερκινητικό

- Δεν κάθεται να του διαβάσεις ένα βιβλίο

- Του μιλάς και δεν δίνει σημασία

- Δεν εκτελεί άπλες εντολές

Όταν παρουσιάζει ένα η περισσότερα ανησυχητικά σημάδια το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι έναν αναπτυξιακό έλεγχο, ώστε να έχετε σωστή αξιολόγηση από έναν Ειδικό.

Για περισσότερα tips ανάπτυξης επισκεφθείτε το Novalac.gr