ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν τη γενετική Κιβωτό του Νώε

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (MSU) πρόκειται να δημιουργήσει μια σύγχρονη Κιβωτό του Νώε που θα περιλαμβάνει το DNA κάθε ζωντανού οργανισμού που έζησε ποτέ στον πλανήτη.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν τη γενετική Κιβωτό του Νώε

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έλαβαν τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ σε ρωσικό ίδρυμα προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο, με το πρότζεκτ να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018.

Το πανεπιστήμιο έλαβε ένα δις ρούβλια (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) για να μπει σε εφαρμογή το καινοτόμο σχέδιο. Οι ερευνητές σκοπεύουν να παγώσουν κύτταρα ικανά να αναπαραχθούν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της κρυογονικής και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουν.

Ο Πρύτανης του MSU, Viktor Sadivnichy παρομοιάζει το πρότζεκτ με μια σύγχρονη Κιβωτό του Νώε. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Θα δημιουργηθεί μια αποθήκη δεδομένων στην οποία θα αποθηκευτεί κάθε ον που υπάρχει στη Γη –ζωντανοί οργανισμοί αλλά και οργανισμοί που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή διαφέρουν απειροελάχιστα μεταξύ τους.»

Η ανακοίνωση για το εγχείρημα του ρωσικού πανεπιστημίου αποτελεί την πιο πρόσφατη και αναμφίβολα την πιο φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας μιας τράπεζας DNA. Αρκετές τέτοιες τράπεζες έχουν δημιουργηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, χάρη στις εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογίας αλλά και λόγω φόβων για την εξαφάνιση αρκετών ειδών.

cmu

MSU