ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν το βρέφος δυσκολεύεται να χαλαρώσει: Τι πρέπει να κάνετε

του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη

Σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στη χαλάρωση του βρέφους τους. Οι δυσκολίες αυτές εκφράζονται μέσα από εντάσεις όπως κλάμα, φωνές κ.λ.π. Το δυσκολότερο κομμάτι για έναν γονέα όμως είναι πώς θα ηρεμήσει και θα καθησυχάσει το βρέφος του.

Όταν το βρέφος δυσκολεύεται να χαλαρώσει: Τι πρέπει να κάνετε

Οι λόγοι που ένα βρέφος μπορεί να έχει δυσκολία να χαλαρώσει μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικής αιτιολογίας.

Το πιο συνηθισμένο είναι το άγχος της μητέρας σχετικά με τη φροντίδα του μωρού της, το όποιο το μεταφέρει συνειδητά η υποσυνείδητα. Ένας άλλος λόγος είναι η ιδιοσυγκρασία του βρέφους. Κάθε βρέφος είναι διαφορετικό, έχουμε βρέφη που από τη φύση τους είναι ευερέθιστα και έχουν δυσκολίες προσαρμογής.

Αυτά τα βρέφη αναστατώνονται παρά πολύ αν τους αλλάξεις τη ρουτίνα και το πρόγραμμα, ενώ επίσης δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον. Όταν ένα παιδί έχει ένταση κα οι γονείς είναι επίσης πολύ κουρασμένοι, τότε η χημεία μεταξύ τον γονιών και του βρέφους δημιουργεί ένα άσχημο συνδυασμό, που οδηγεί μαθηματικά στην ένταση όλης της οικογένειας.

Μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για να είναι πιο χαλαρό και ήρεμο το μωρό σας είναι:

- Αναγνωρίστε και κατανοήστε σε ποιον τύπο παιδιού ανήκει το νεογέννητο βρέφος σας: εύκολο, δύσκολο ή πολύ δύσκολο

- Αν είναι δύσκολο και πολύ δύσκολο, εντοπίστε ποιες είναι οι αντοχές του στην κούραση και στις νέες καταστάσεις. Προσπαθήστε να προβλέψετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές που ενδέχεται να παρουσιάσει

- Συζητήστε το με τον παιδίατρο σας ή με μια άλλη μητέρα με εμπειρία, ανταλλάξτε απόψεις

- Φροντίστε το μωρό σας να κοιμάται σωστά και να είναι ξεκούραστο

- Ένα βρέφος μικρότερο από τρείς μήνες, που μένει ξύπνιο για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις ώρες τη φορά, μπορεί να κουραστεί, να διεγερθεί και να αντιστέκεται στο να κοιμηθεί εύκολα στη συνέχεια, ενώ νυστάζει, μπαίνει σε υπερένταση.

- Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες και τα παιχνίδια, πριν την ώρα του ύπνου

- Την ώρα που είναι χαλαρό το μωρό σας αποφύγετε να του μιλάτε έντονα. Αντιθέτως να του μιλάτε ήρεμα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες λέξεις και απλές φράσεις

- Να βάζετε πάντα το μωρό σας προτού κοιμηθεί στο κρεβατάκι του, έτσι ώστε να μάθει μόνο του να αποκοιμιέται

- Βάλτε του χαλαρή μουσική και αφήστε το να την απολαύσει χωρίς την παρουσία σας

- Ένα χλιαρό μπάνιο βοηθά στην χαλάρωση μαζί με ένα απαλό χάδι και τρυφερό νανούρισμα

Οι παραπάνω συμβουλές για το πώς να χαλαρώνει ένα μωρό μοιάζουν απλές και αυτονόητες. Η ένταση όμως και το άγχος της καθημερινότητας εμποδίζει πολλές φορές την υλοποίησή τους. Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι, όταν οι ίδιοι είναι χαλαροί, θα είναι και το μωρό τους.

Αρκεί η θετική διάθεση και ενέργεια για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα ήρεμα μωρά. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, όπου το βρέφος μετά τους έξι μήνες δεν έχει μπει σε ένα πρόγραμμα και παράλληλα παρουσιάζει έντονη συμπεριφορά, θα πρέπει να το συζητήσουν με τον παιδίατρό τους ή να απευθυνθούν σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους.

Για περισσότερα Tips Ανάπτυξης επισκεφθείτε το site της Novalac