ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκάλυψη: Έτσι λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα (βίντεο)

Με τη χρήση time-lapse απεικόνισης και τη βοήθεια μιας χημικής ένωσης, που έκανε τα βλαστοκύτταρα να φαίνονται πράσινα και να ξεχωρίζουν, μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βλαστικών Κυττάρων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης κατάφερε να δείξει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα βλαστοκύτταρα, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην θεραπεία του καρκίνου του μυελού των οστών, σοβαρών περιπτώσεων ανοσοανεπάρκειας και πολλών αιματολογικών διαταραχών.

Αποκάλυψη: Έτσι λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα (βίντεο)

Για περίπου μια δεκαετία, η επιστήμη γνωρίζει ότι τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο μυελό των οστών μπορούν να μεταμοσχευθούν από τον δότη στον ασθενή, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν απόλυτα σαφής ο τρόπος που ολοκληρώνεται αυτή μεταμόσχευση στο σώμα του ατόμου.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, οι επιστήμονες παρουσιάζουν λεπτομερώς τα ευρήματά τους, με "πρωταγωνιστή" στο μοναδικό βίντεο που δημιούργησαν ένα ψάρι του είδους zebra. Αυτά τα ψάρια πιστεύεται ότι παρέχουν ένα αξιόπιστο μοντέλο για την κατανόηση του πώς λειτουργούν τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Μετά την τελευταία εξέλιξη, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να ξεκινήσουν πιο συγκεκριμένες θεραπείες για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα βλαστικά κύτταρα του αίματος ζουν στο μυελό των οστών και έχουν την τελική ευθύνη για τη δημιουργία νέου αίματος. Τα κύτταρα μπορούν να εκτελέσουν τη λειτουργία αυτή από τη στιγμή που έχουν βρει μια συγκεκριμένη "θέση" στο σώμα. Το πώς επιλέγεται αυτή η θέση ήταν το βασικό αντικείμενο και η πρόκληση των επιστημόνων στην εν λόγω έρευνα.

Με τη βοήθεια μιας ειδικής φυσικής "βαφής", οι επιστήμονες μπόρεσαν για πρώτη φορά να δουν τον τρόπο που τα βλαστοκύτταρα συμπεριφέρονται σε ένα τμήμα στην ουρά του ψαριού zebra. Τα βλαστοκύτταρα προσκολλώνται στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου και στη συνέχεια ένα χημικό "σήμα" τους δίνει εντολή να το διαπεράσουν και να βγουν στην άλλη πλευρά, όπου και αρχίζουν την επιδιόρθωση ή την κατασκευή του απαραίτητου ιστού.

Οι επιστήμονες, δημιούργησαν το ακόλουθο βίντεο, στο οποίο φαίνεται με κάθε λεπτομέρεια αυτή η μοναδική διαδικασία. Μάλιστα, σε ακόλουθα πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν αντίστοιχο τρόπο συμπεριφοράς των βλαστοκυττάρων.

Δείτε το μοναδικό στο είδος του βίντεο-παρουσίαση της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων...

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξήριο της νεότητας

Φρένο στη σκλήρυνση κατά πλάκας από τα βλαστοκύτταρα

Νέα μέθοδος θεραπείας δερματικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Εφαρμογή βλαστοκυττάρων για την επίλυση συχνών ορθοπαιδικών παθήσεων