ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Όλοι μαζί για κάτι πιο μεγάλο από εμάς

Κάθε χρόνο η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο, καθώς και για την συμπαράσταση στα παιδιά-ασθενείς και τις οικογένειές τους που δοκιμάζονται από την τρομακτική αυτή νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Όλοι μαζί για κάτι πιο μεγάλο από εμάς

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου αναδεικνύει την βασική πεποίθηση ότι κάθε παιδί με καρκίνο αξίζει την καλύτερη δυνατή ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική του τάξη. Είναι επίσης ένας τρόπος να υπογραμμιστεί το ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην παιδική ηλικία μπορούν να αποφευχθούν, με την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα καθώς και στην πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά, βασικά φάρμακα.

Τα παιδιά που ζουν στις υπανάπτυκτες χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών. Μερικά από αυτά τα παιδιά έχουν καρκίνο και στερούνται επί του παρόντος το δικαίωμα να ελπίζουν για μια θεραπεία. Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ενώ στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 300 παιδιά προσβάλλονται από τον καρκίνο και συνήθως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και του καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε -μεταξύ άλλων- έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών να ενημερωθούν καλύτερα για το πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να ενημερωθούν σωστά σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους.

Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει τη συντονισμένη λειτουργία μιας ολόκληρης διεπιστημονικής ομάδας, η οποία όχι μόνο φροντίζει για την ιατρική περίθαλψη του παιδιού (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία), αλλά και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ίδιου και όλη της οικογένειάς του.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της ιατρικής ομάδας στο νοσοκομείο και των γονέων του παιδιού θεωρείται ότι είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία και τη φροντίδα του παιδιού.

actnow v2

Να θυμάστε, όταν ψάχνετε πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον παιδικό καρκίνο...

...ότι κάθε παιδί με καρκίνο ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τάξη, τη φυλή ή την καταγωγή του αξίζει να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία και ιατρική περίθαλψη

...τα αποτελέσματα μπορεί να συμπεριλάβουν συνδέσμους με πληροφορίες που σχετίζονται με καρκίνους ενηλίκων. Αυτά είναι συχνά αρκετά διαφορετικά από τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας, ακόμη και αν μερικές φορές έχουν ίδια ή παρόμοια ονόματα, συμπτώματα κλπ

...τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες που προορίζονται για διαφορετικά άτομα. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες που ενδεχομένως να βρείτε και που θα απευθύνονται σε γιατρούς-ογκολόγους προϋποθέτουν ευρεία πρότερη γνώση και εξειδικευμένη εκπαίδευση

...σε θέματα τόσο σοβαρά το διαδίκτυο μπορεί μόνο να παρέχει βασικές πληροφορίες. Αυτές δεν μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν τη διάγνωση και την εξειδικευμένη γνώση ενός γιατρού

Διαβάστε επίσης:

Αφιερωμένη στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου η 24η αγωνιστική της Super League

Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: O άνθρωπος με επιληψία δεν είναι επικίνδυνος, ο αποκλεισμός του από την κοινωνία είναι

Αυτές είναι οι 12 οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου

Ένας στους δύο ενήλικες θα πάθει καρκίνο