ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επέλεξαν τον ακρωτηριασμό και ζουν με υπερσύγχρονο βιονικό χέρι (βίντεο)

Τρεις άνδρες στην Αυστρία έγιναν οι πρώτοι στον κόσμο που λαμβάνουν ένα νέου τύπου προσθετικό άνω άκρο, που ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες σκέψεις, ακριβώς όπως και ένα φυσικό χέρι.

Επέλεξαν τον ακρωτηριασμό και ζουν με υπερσύγχρονο βιονικό χέρι (βίντεο)

Το ρομποτικό χέρι είναι ικανό να "διαβάζει" τα σήματα από τον εγκέφαλο και να τα μετατρέπει σε νευρικές και μυικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που οι επιστήμονες την περιγράφουν ως "βιονική ανοικοδόμηση".

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet, ομάδα των ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία, περιγράφει το πώς ήταν σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία, όχι μία, αλλά τρεις τέτοιες επεμβάσεις προσθετικού άνω άκρου.

Η καθεαυτή διαδικασία χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την προετοιμασία των ασθενών, τόσο για τις φυσικές όσο και τις ψυχικές αλλαγές που προκαλούνται από ένα βιονικό χέρι. Έτσι τους υπέβαλαν σε ηλεκτρομυογράφημα, ένα είδος επέμβασης που χρησιμοποιείται για να ελέγξει την υγεία τόσο των μυών και των νεύρων στο χέρι τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, οι ερευνητές εισήγαγαν ένα λεπτό ηλεκτρόδιο μέσα στο δέρμα και δίπλα ακριβώς στους μυς, επιτρέποντάς του να συλλαμβάνει την παραμικρή ηλεκτρική δραστηριότητα που εκπέμπεται από τους μυς.

Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον φυσικό ακρωτηριασμό του άκρου. Και οι τρεις άνδρες στη μελέτη είχαν ακόμα τα χέρια τους, αλλά η κινητική τους λειτουργία και η χρήση που τους επέτρεπε να κάνουν ήταν πολύ περιορισμένη, λόγω σοβαρών ατυχημάτων.

Το τελικό βήμα είναι η εφαρμογή του βιονικού άνω άκρου στο υπόλοιπο χέρι του ασθενούς. Αυτό το βήμα πραγματοποιείται περίπου έξι μήνες μετά τον ακρωτηριασμό. Μόλις οι ασθενείς είχαν τα νέα τους βιονικά χέρια ακολούθησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης σχεδιασμένο για να ενισχύσει τα ηλεκτρομυογραφικά σήματα και τη γνωστική λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης:

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κατά του bullying

Τα «σιωπηλά» σημάδια καρδιακού προβλήματος

Αληθεύει ότι η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια;