ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιολόγοι πιέζουν για την απαγόρευση της τεχνητής αλλαγής του DNA

Ομάδα επιφανών βιολόγων ζήτησε πριν από μερικές ημέρες να εφαρμοστεί παγκόσμιο μορατόριουμ στην χρήση μιας νέας τεχνικής που επιτρέπει να γίνουν αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA).

Βιολόγοι πιέζουν για την απαγόρευση της τεχνητής αλλαγής του DNA

Οι βιολόγοι εκφράζουν ανησυχία ότι η νέα τεχνική είναι τόσο αποτελεσματική και εύκολη στη χρήση ώστε ορισμένοι γιατροί μπορεί να ξεκινήσουν να την προτείνουν και να την εφαρμόζουν χωρίς να έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλειά της.

Θέλουν, επίσης, να κατανοήσει το ευρύ κοινό τα ηθικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών, αλλά και για να ενισχύσει ορισμένες ιδιότητες όπως την ομορφιά ή τη νοημοσύνη. Το τελευταίο είναι ένα μονοπάτι που πολλοί ειδικοί σε θέματα ηθικής πιστεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να ακολουθήσει η ιατρική επιστήμη.

Οι ειδικοί σε θέματα ιατρικής ηθικής ανησυχούσαν επί δεκαετίες σχετικά με τους κινδύνους από την αλλαγή της ανθρώπινης βλαστικής γραμμής, δηλαδή της αλλαγής στο ανθρώπινο σπέρμα, τα ωάρια ή τα έμβρυα. Αλλαγές που θα διαρκέσουν σε όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου και θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Μέχρι τώρα, οι ανησυχίες αυτές παρέμεναν θεωρητικές. Όμως, μια τεχνική που εφευρέθηκε το 2012 καθιστά δυνατή την επεξεργασία του γονιδιώματος με ακρίβεια και ευκολία. Η τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των γονιδιωμάτων σε ποντίκια, αρουραίους και πιθήκους και λίγοι αμφιβάλλουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους.

Η τεχνική αυτή έχει την δύναμη να επισκευάσει ή να ενισχύσει οποιοδήποτε ανθρώπινο γονίδιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι βιολόγοι στην σχετική δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και προσπαθούν να εφαρμόσουν τεχνικές αλλαγής του DNA στον άνθρωπο, μέχρι να εξεταστούν οι πλήρεις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο και να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.