ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές για πιο «γλυκό» ύπνο

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποια φάση της ζωής μας, από αϋπνία. Το Εθνικό Ινστιτούτο ύπνου μας δίνει κάποιες συμβουλές για να κοιμόμαστε πιο εύκολα και ξεκούραστα.

Συμβουλές για πιο «γλυκό» ύπνο

Ξεκινήστε την μέρα σας από νωρίς: το δυνατό φως, η γυμναστική, ένα μπάνιο και ένα υγιεινό πρωινό βοηθούν για να έχετε μια δυναμική μέρα.

Μην παραλείπετε τον μεσημβρινό ύπνο: σε περίπτωση υπνηλίας προτείνεται να κλείνετε τα μάτια και να χαλαρώνετε για 5-20 λεπτά. Θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε ζωντανοί μέχρι το βράδυ.

Γυμναστείτε: η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται από την καθημερινή φυσική άσκηση. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγετε την γυμναστική από το απόγευμα και μετά.

Δειπνήστε ελαφρά τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείτε: Οι υδατάνθρακες όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προτιμώνται επειδή επιτρέπουν την καλύτερη ρύθμιση του οργανισμού καθ 'όλη τη νύχτα. Αντίθετα τα τηγανιτά και τα λίπη δεν επιτρέπονται.

Μην πιείτε, μην καπνίσετε το απόγευμα: η νικοτίνη είναι τονωτική για τον οργανισμό, καθιστά τον ύπνο πιο ελαφρύ και τον καθυστερεί. Το αλκοόλ σε πρώτο επίπεδο προκαλεί υπνηλία σε δεύτερο όμως τον διαταράσσει, καθώς επίσης είναι υπεύθυνο και για την υπνική άπνοια και το ροχαλητό.

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο: αποφύγετε τα δυνατά φώτα, τα παιχνίδια στον υπολογιστή και τις δραστηριότητες που απαιτούν σκέψη για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο.

Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια: εκτός αν είναι συμβουλή γιατρού
Μην πιέζεστε να κοιμηθείτε: αν περιμένετε πολύ ώρα για να σας πάρει ο ύπνος καλύτερα διαβάστε ένα βιβλίο και ο Μορφέας θα έρθει αβίαστα σε μερικά λεπτά.

Διατηρείστε σταθερά το πρόγραμμα του ύπνου σας: έτσι το σώμα σας συνηθίζει να κοιμάται και να σηκώνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Τέλος, και στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να προσδιορίσει το κάθε άτομο τη δική του ανάγκη για ύπνο και να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του ανάλογα.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερις βασικές αιτίες που έχετε αϋπνίες

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε με φως

Πώς θα μετατρέψετε το κρεβάτι σας σε... παράδεισο ύπνου

Ο υπολογιστής και το κινητό «κλέβουν» ώρες από τον ύπνο