ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργούν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με 3D εκτυπωτές και... ζάχαρη! (vid)

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας MIT στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για τη δημιουργία δικτύων τεχνητών αιμοφόρων αγγείων, χρησιμοποιώντας ένα 3D εκτυπωτή και λίγη ζάχαρη.

Δημιουργούν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με 3D εκτυπωτές και... ζάχαρη! (vid)

Τα δύο αυτά "συστατικά" χρησιμοποιούνται αρχικά για τη δημιουργία ενός προτύπου, μιας βάσης επάνω στην οποία εκτυπώνονται τα αγγεία. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πρώτα το δίκτυο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια τροφοδοτούν τον εκτυπωτή τύπου RepRap 3D με ζάχαρη. Ο εκτυπωτής λιώνει τη ζάχαρη, προκειμένου να περνάει από την ειδική κεφαλή και τη στρώνει βάσει του σχεδίου για τα τεχνητά αγγεία.

Μόλις η ζάχαρη σκληρύνει αρκετά επικαλύπτεται με μια ειδική γέλη (τζελ) που περιέχει ηπατικά κύτταρα. Στη συνέχεια, αφότου το τζελ σταθεροποιηθεί, η ζάχαρη αφαιρείται και αυτό που μένει είναι ένα πλήρως λειτουργικό αγγειακό δίκτυο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τέτοιου τύπου δίκτυα τεχνητών αιμοφόρων αγγείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν ζωντανό οποιοδήποτε ιστό από το ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο θα έβρισκε άμεση εφαρμογή σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων, όπου ο χρόνος είναι καίριας σημασίας.