ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου: Από ποια είδη καρκίνου προστατεύει η ασπιρίνη

Νέα στοιχεία σχετικά με την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2015) που έλαβε χώρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου: Από ποια είδη καρκίνου προστατεύει η ασπιρίνη

Συγκεκριμένα, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η ασπιρίνη δρα προληπτικά έναντι ορισμένων πεπτικών καρκίνων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η συστηματική λήψη της επί αρκετά χρόνια μπορεί να μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στο παχύ έντερο (στο κόλον έντερο και στο ορθό) και στον οισοφάγο.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η προστατευτική δράση της ασπιρίνης έναντι των πεπτικών καρκίνων διαρκούσε έως και τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης της, ενώ στη συνέχεια εξαφανιζόταν εντελώς.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κανείς δεν θα πρέπει να αρχίσει τη λήψη ασπιρίνης, εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί τον γιατρό του, αφού οι έρευνες για την αντικαρκινική δράση του φαρμάκου βρίσκονται εν εξελίξει.

Παράλληλα, είναι κομβικής σημασίας να συνεκτιμηθεί το ιατρικό ιστορικό του και οι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπιρίνης στον κάθε οργανισμό.

Προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα αυτά, η η δρ Γιν Κάο, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, εξέτασε μαζί με συναδέλφους της στοιχεία από 82.600 γυναίκες και 47.650 άνδρες, που συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μεγάλες αμερικανικές επιδημιολογικές μελέτες.

Τα στοιχεία

Στα 32 πρώτα χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν 20.400 γυναίκες και 7.570 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνο.

Οι άντρες και οι γυναίκες της μελέτης που έπαιρναν επί τουλάχιστον 16 χρόνια μικρή δόση ασπιρίνης (325 mg) δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ή καρκίνου του πνεύμονα δεν φάνηκε να μειώνεται.