ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήρθε το Cruise Control για... πεζούς!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λάιμπνιτς του Ανόβερου δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σύστημα καθοδήγησης ανθρώπων που το ονομάζουν «cruise control για πεζούς».

Ήρθε το Cruise Control για... πεζούς!

Το ασυνήθιστο αυτό σύστημα βασίζεται σε μία πολύ απλή τεχνολογία. Έναν ελεγκτή που λαμβάνει ασύρματα εντολές από μια εφαρμογή για smartphone και μερικά ηλεκτρόδια που προήλθαν από μια συσκευή μασάζ αγορασμένη στο Amazon.

Αυτά τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά κάθε μηρού και ενεργοποιούν τον ραπτικό μυ. Πρόκειται για ένα μακρόστενο μυ που εκτείνεται από τη λεκάνη μέχρι την εσωτερική πλευρά του γονάτου και ελέγχει την περιστροφή των ποδιών.

Πώς λειτουργεί

Όταν ο χειριστής δώσει εντολή για στροφή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, το αντίστοιχο ηλεκτρόδιο δημιουργεί στον περιπατητή μια αίσθηση «σαν γαργάλημα», η οποία τον παρακινεί να στρίψει.

«Ένα σχόλιο που έκαναν οι εθελοντές ήταν πως είχαν πάντα την αίσθηση πως θα μπορούσαν να αγνοήσουν το σήμα και να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους» λέει ο Μαξ Φάιφερ, επικεφαλής της ομάδας, μιλώντας στο περιοδικό Wired.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «cruise control για πεζούς» θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε συστήματα καθοδήγησης χρηστών ή ακόμα και σε υπηρεσίες που προσφέρουν ξεναγήσεις και περιπάτους για κατέβασμα.