ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακά σαμπό νοσοκόμων μειώνουν τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία

Η απολύμανση των χεριών αποτελεί απαράβατο κανόνα για το προσωπικό των νοσοκομείων.

Πρωτοποριακά σαμπό νοσοκόμων μειώνουν τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο της Μασσαλίας εισήγαγαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα απολύμανσης χεριών, που ονομάζεται Medi-HandTrace.

Ο επικεφαλής της μονάδας, καθηγητής Φιλίπ Μπρουκί τεστάρει το σύστημα από το 2013. Το σύστημα ανιχνεύει το προσωπικό από ένα τσιπ, που έχει ο καθένας τους στο σαμπό του. Καταγράφει πότε, που και πόσες φορές έχουν απολυμάνει τα χέρια τους.

Ο ίδιος εξηγεί πώς λειτουργεί: «Στέκομαι στο μέρος που βρίσκεται η κεραία. Δεν μπορείτε να τη δείτε, γιατί είναι στο πάτωμα. Επιτρέπει την ανίχνευση των σαμπό μου, όπου έχει ενσωματωθεί ένα τσιπ, που φέρει το όνομά μου. Αναγνωρίζει τα σαμπό μου. Το σύστημα γνωρίζει ότι βρίσκομαι σ' αυτή την κεραία. Θα απολυμάνω εδώ τα χέρια μου. Η κεραία στέλνει σήμα στο κεντρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να γνωρίζει ότι χρησιμοποίησα την αλκοόλη».

Όταν ο νοσοκόμος μετακινηθεί σε άλλη ζώνη που μαρκάρεται με δεύτερο σημάδι θα πρέπει να απολυμάνει ξανά τα χέρια του.

Ο βαθμός συμμόρφωσης του προσωπικού με τη διαδικασία, όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2013 ήταν γύρω στο 20%, ενώ σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 40-60%, σύμφωνα με τον Μπρουκί.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί θα επιτρέψουν στους ειδικούς να καταλάβουν καλύτερα το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και να βελτιώσουν τα επίπεδα συμμόρφωσής τους.

Μάλιστα ο γιατρός σκέφτεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα συναγερμού που θα ενεργοποιείται όταν κάποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό πλησιάσει ασθενή, χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό:

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπρουκί, είναι το καλύτερο σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που μπορεί να μειώσει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο:

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, οι λοιμώξεις αυτές αφορούν περισσότερους από 800.000 ασθενείς κάθε χρόνο στη χώρα. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα υγιεινής οδηγεί περίπου σε 10.000 θανάτους κάθε χρόνο στη Γαλλία. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πόσο χρήσιμο είναι ένα τέτοιο σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Αποστείρωση & απολύμανση: Ποιες είναι οι διαφορές

Πόσο πιο βρόμικες είναι οι δημόσιες τουαλέτες; Οι επιστήμονες απαντούν