ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινή φυλάκισης για τον ερευνητή που παραποίησε στοιχεία για εμβόλιο κατά του HIV

Σε περισσότερα από 4 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Dong-Pyou Han, ερευνητής που εκπροσωπούσε μέχρι πρότινος το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Ποινή φυλάκισης για τον ερευνητή που παραποίησε στοιχεία για εμβόλιο κατά του HIV

Ο 58χρονος αλλοίωσε αιματολογικά δείγματα ώστε να δείξει ότι έχει καταφέρει να πετύχει ένα σημαντικό στόχο που θα άνοιγε το δρόμο προς την παρασκευή ενός εμβολίου ενάντια στον ιό HIV. Οι κατηγορίες αφορούσαν σε παραποίηση στοιχείων και ψευδείς ισχυρισμούς σε επίσημες εκθέσεις.

Ο Dong-Pyou Han καλείται επίσης να πληρώσει το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που χρηματοδότησε το ερευνητικό έργο.

Dong Pyou Han

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι παραβάσεις του Han ξεκίνησαν το 2008, όταν ακόμη εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve University του Κλίβελαντ υπό τον καθηγητή Michael Cho. Ο Cho ήταν επικεφαλής μιας ομάδας που πραγματοποιούσε δοκιμές σε κουνέλια για ένα πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον HIV. Η ομάδα του Cho άρχισε να λαμβάνει χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και σύντομα άρχισαν να προκύπτουν τα πρώτα θετικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με τους ερευνητές να ισχυρίζονται ότι τα πειραματόζωα είχαν αναπτύξει αντισώματα ενάντια στον HIV. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε με έντονο ενθουσιασμό.

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ενέταξε στο δυναμικό του τον Cho το 2009 και η ομάδα του, η οποία περιελάμβανε τον Han, συνέχισε τις έρευνες λαμβάνοντας επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Τον Ιανουάριο του 2013, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι τα θεαματικά αποτελέσματα είχαν επιτευχθεί επειδή τα αιματολογικά δείγματα από τα πειραματόζωα είχαν αλλοιωθεί με προσμίξεις από ανθρώπινα αντισώματα.

Ο Han υποστήριξε ότι αρχικά τα αιματολογικά δείγματα από τα κουνέλια αναμείχθηκαν κατά λάθος με ανθρώπινο αίμα, κάτι που οδήγησε στα ψευδή αποτελέσματα που έδειχναν ότι το εμβόλιο ενισχύει τις άμυνες ενάντια στον ιό.Συνέχισε όμως να αλλοιώνει τα δείγματα για να μην απογοητεύσει τον Cho, όταν πια είχε διαδοθεί η είδηση για τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αν και ο δικηγόρος του Han ζήτησε να τεθεί ο πελάτης του υπό δικαστική επιτήρηση, οι Αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν την ποινή φυλάκισης προς παραδειγματισμό, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά απάτης στον επιστημονικό χώρο.