ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις δύο εβδομάδες αποχής από τη γυμναστική οδηγούν σε συρρίκνωση της μυϊκής μάζας

Δύο εβδομάδες αποχής από τη γυμναστική είναι αρκετές ώστε να παρατηρηθεί μείωση της μυϊκής ισχύος ακόμη σε άτομα που διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Δανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Rehabilitation Medicine.

Μόλις δύο εβδομάδες αποχής από τη γυμναστική οδηγούν σε συρρίκνωση της μυϊκής μάζας

Μετά από αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αδράνειας, διαπιστώθηκε πως η μυϊκή δύναμη μειώνεται περίπου κατά 30%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα διαθέτει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εάν αναγκαστεί να απέχει από τη γυμναστική λόγω τραυματισμού, ασθένειας, διακοπών ή άλλης αιτίας.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η αδράνεια επηρεάζει εξίσου τους νέους και τους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες.

Η μυϊκή μάζα του σώματος μειώνεται φυσιολογικά όσο περνούν τα χρόνια. Παρατηρήθηκε όμως ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε ένα γυμνασμένο σώμα όταν ξαφνικά απέχει από τη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα η μυϊκή ισχύς ενός άνδρα μετά από διάστημα έστω και λίγων ημερών να αντιστοιχεί σε αυτήν ενός άνδρα κατά πολύ μεγαλύτερου.

Αν και η απώλεια μυϊκής μάζας είναι μικρότερη σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και σε άτομα που προηγουμένως δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα τη μυϊκή μάζα του σώματός τους μέσω της γυμναστικής, στις δύο αυτές περιπτώσεις η απώλεια έχει πιθανώς σοβαρότερο αντίκτυπο, καθώς επηρεάζει περισσότερο τη γενικότερη κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές.