ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: Κανένας συσχετισμός ανάμεσα στην καισαρική και την εμφάνιση αυτισμού

Δεν αυξάνει τις πιθανότητες αυτισμού στο παιδί, ο τοκετός με καισαρική, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες, ανατρέποντας τα συμπεράσματα προγενέστερης έρευνας που είχε βρει μια στατιστική σχέση ανάμεσα στις γεννήσεις με καισαρική τομή και την εμφάνιση διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού.

Νέα έρευνα: Κανένας συσχετισμός ανάμεσα στην καισαρική και την εμφάνιση αυτισμού

Αντιθέτως, η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, υποστηρίζει ότι ένα παιδί με αυτισμό είναι πιο πιθανό να απαιτεί να γεννηθεί με καισαρική τομή, λόγω κάποιων άγνωστων γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επιστήμονες από το Irish Centre for Foetal and Neonatal Translational Research) στο Κορκ της Ιρλανδίας, επανεξέτασαν τα δεδομένα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τοκετός με καισαρική τομή αυξάνει 21% την πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε κατά πόσο τα παιδιά με αυτισμό είχαν αδέρφια, που ήταν επίσης αυτιστικά, διαπιστώνοντας ότι ένας σημαντικός παράγοντας αυτισμού είναι τα γονίδια.

«Επειδή η σχέση ανάμεσα στη γέννα με καισαρική τομή και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού δεν παρέμεναν στην ανάλυση ελέγχου των αδερφών, μπορούμε να συμπεράνουμε πως δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Ali Khashan.

«Είναι πιο πιθανό η γέννηση με καισαρική τομή να σχετίζεται με κάποιο άγνωστο γενετικό ή περιβαλλοντικό παράγοντα, που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τόσο για ανάγκη καισαρικής τομής όσο και διαταραχής του φάσματος του αυτισμού», κατέληξε.