ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου στην Ελλάδα

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2015 εμφάνισε αύξηση 9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Η υπερβολική χρήση του ίντερνετ κατέλαβε την πρώτη θέση με 40%, στα παράπονα που κατέγραψε η σχετική Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα.

Αυξάνονται τα κρούσματα υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου στην Ελλάδα

Με βάση τα πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe, αύξηση εμφανίζει και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος, στο 7% από 5% το προηγούμενο διάστημα.

Τα παράπονα για παραβίαση της ιδιωτικότητας καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 25%, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι ανέρχονται σε 13% για την ιδιωτικότητα και 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις online σχέσεις κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος, καθώς το ποσοστό των σχετικών παραπόνων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 11% φέτος από 9% πέρυσι. Αντιθέτως, οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό, αυτοκτονία, ρατσισμό, εμπορικές απειλές κ.α. παραμένουν κάτω από 1%.

Η πλειονότητα των αναφορών (77%) είναι τηλεφωνικές έναντι 19% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 70% των αναφορών προέρχονται από το γυναικείο φύλο και το 30% από το ανδρικό. Το 9% είναι ανήλικοι, το 15% εκπαιδευτικοί και το 74% γονείς.