ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανασκόπηση Υγείας: Οι εικόνες που μας συγκλόνισαν μέσα στο 2015

Το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη ενδιαφέρουσες ιατρικές εξελίξεις και ειδήσεις. Χάρη στην αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, αποτυπώθηκαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τις ιστορίες που μας εντυπωσίασαν μέσα στη χρονιά.

Ανασκόπηση Υγείας: Οι εικόνες που μας συγκλόνισαν μέσα στο 2015

Λένε πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, ωστόσο οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω μάλλον θα σας αφήσουν άφωνους!

- Το αγόρι που γεννήθηκε με μισό κεφάλι

Jaxon Emmett Buell

Ο γλυκύτατος Τζάκσον Μπιούελ γιόρτασε στα τέλη του Σεπτέμβρη τα πρώτα του γενέθλια. Το γεγονός ότι κατάφερε να συμπληρώσει 12 μήνες ζωής αποτελεί ιατρικό παράδοξο, δεδομένου ότι λείπει μεγάλο μέρος του κεφαλιού του. Οι γιατροί διέγνωσαν μικροϋδρανεγκεφαλία, ένα είδος εγκεφαλικής δυσπλασίας που πλήττει μόλις ένα ανά 4.859 μωρά σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με μικροϋδρανεγκεφαλία χάνουν τη ζωή τους λίγο μετά τον τοκετό.

- Εκτυπωμένη καρδιά

3D Printed Heart

Η τρισδιάστατη εκτύπωση βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στο χώρο της Ιατρικής. Χρησιμοποιώντας εικόνες αξονικής τομογραφίας ενός ασθενούς, οι γιατροί κατάφεραν να εκτυπώσουν μια καρδιά σε πραγματικό μέγεθος. Η εκτύπωση οργάνων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να σχεδιάζουν ένα πιο ακριβές και ασφαλές πλάνο για την αποκατάσταση καρδιακών και άλλων ανωμαλιών πριν τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, η εξάσκηση επάνω στα εκτυπωμένα μοντέλα βοηθά να μειωθεί ο χρόνος της επέμβασης και να περιοριστεί η ανάγκη για πολλαπλές επεμβάσεις.

- Το μωρό στη Συρία που γεννήθηκε με θραύσμα πυραύλου στο κεφάλι

syrian baby

Ένα κοριτσάκι στη Συρία γεννήθηκε με ένα θραύσμα πυραύλου καρφωμένο στο κεφάλι. Η μητέρα της βρισκόταν στην καρδιά της επίθεσης όταν άρχισαν να πέφτουν οι πύραυλοι και υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα. Ένα θραύσμα κατάφερε να διαπεράσει την κοιλιά της και τραυμάτισε το έμβρυο ακριβώς επάνω από το δεξί μάτι. Ευτυχώς, οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν το θραύσμα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

- Πορτρέτα αλμπινισμού

albinism

Ο αλμπινισμός είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής που επηρεάζει την απόχρωση του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών. Η φωτογράφος Angelina d’Auguste δημιούργησε μια εντυπωσιακή σειρά από πορτρέτα στα οποία πρωταγωνιστούν άνδρες και γυναίκες με αλμπινισμό.

- Μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή

c section

Ο φωτογράφος Christian Berthelot αποτύπωσε με τρόπο μοναδικό τον τοκετό με καισαρική τομή, απαθανατίζοντας τα μωρά στα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής τους. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μόλις 3 έως 18 δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό. Έμπνευση για το πρότζεκτ αποτέλεσε η γέννηση του γιου του φωτογράφου με καισαρική τομή και μέχρι σήμερα ο Berthelot έχει φωτογραφήσει 40 μωρά.

- Αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης

ct scan ge healthcare

Η αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης επιτρέπει στους γιατρούς να μελετήσουν εξαιρετικά ρεαλιστικές εικόνες του ανθρώπινου σώματος. Η νέα τεχνολογία απεικόνισης χρησιμοποιεί λιγότερη ακτινοβολία και επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τη λειτουργία ενός οργάνου σε πραγματικό χρόνο.

- Ακτινογραφία μωρού

X Ray Baby

Η φωτογραφία του χαριτωμένου μωρού έκανε μέσα σε μερικές ώρες το γύρο του κόσμου, αποσπώντας μάλιστα αρκετά επικριτικά σχόλια απ’ όσους βιάστηκαν να την ερμηνεύσουν. Ο πλαστικός σωλήνας που με μια πρώτη ματιά μοιάζει με... συσκευή βασανιστηρίων είναι στην πραγματικότητα ένα πανέξυπνο ιατρικό εργαλείο που επιτρέπει στο γιατρό να ακινητοποιήσει ένα μωρό ώστε να βγάλει μια ακτινογραφία.

- Το μωρό που γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό του σάκο

en caul

Τον περασμένο Φεβρουάριο, γεννήθηκε ο Σάιλας Φίλιπς στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai της Καλιφόρνια. Έγινε... διάσημος μέσα σε λίγες ώρες, καθώς οι φωτογραφίες που τον έδειχναν «παγιδευμένο» μέσα στον αμνιακό του σάκο έγιναν viral. Φυσικά, οι γιατροί έσπευσαν να ανοίξουν το σάκο ώστε το μωρό να μπορέσει να αναπνεύσει.

- Η πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου

face transplant

Ο 41χρονος Αμερικανός Πάτρικ Χάρντισον, πρώην εθελοντής πυροσβέστης, ζει πλέον με το πρόσωπο ενός 26χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το περασμένο καλοκαίρι. Αμερικανοί γιατροί έκαναν την πιο εκτεταμένη στον κόσμο μεταμόσχευση προσώπου στον πυροσβέστη, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε πυρκαγιά το 2001.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με τον πλαστικό χειρουργό δρα Εντουάρντο Ροντρίγκεζ επικεφαλής, μετά από μια μαραθώνια επέμβαση που διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε ιατρικό προσωπικό 150 ατόμων, «χάρισαν» στον παραμορφωμένο ασθενή ένα νέο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων νέα αφτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό κεφαλής.

- Το Instagram των γιατρών

figure 1 app

Η εφαρμογή Figure1 διατέθηκε στο κοινό το Μάιο του 2013, έγινε όμως ευρύτερα γνωστή στις αρχές του 2015. Το Figure1, αποκαλούμενο συχνά και Instagram των γιατρών, επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να ανταλλάσσουν φωτογραφικό υλικό ώστε να ενημερώνονται για σπάνιες παθήσεις. Έχει τις ίδιες δυνατότητες με το Instagram, αλλά απευθύνεται συγκεκριμένα σε επαγγελματίες και σπουδαστές από το χώρο της Υγείας. Μέσω του Figure1, δίνεται η δυνατότητα πληροφόρησης σχετικά με άγνωστες, σπάνιες ή πολύπλοκες παθήσεις.

Δείτε κι αυτό:

Ο Μεγάλος Δανός βοήθησε τη Μπέλα να περπατήσει ξανά μετά από 9 χρόνια (pics&vid)
Μωρό κύκλωπας γεννήθηκε στην Αίγυπτο (φωτογραφία)
«Αποκεφαλίστηκε» σε τροχαίο όμως οι γιατροί συνέδεσαν και πάλι το κεφάλι (pics&vid)
«Μην αφήνετε κανέναν να φιλά το νεογέννητο μωρό σας» - Η ιστορία της μικρής Μπρουκ που συγκλονίζει
Γίγαντας ετών 3! Έχει ήδη ύψος 1,20!
«Μανούλα, άσε με να πεθάνω» - Η ιστορία του 5χρονου Μόργκαν που συγκλονίζει
«Σταμάτα να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου», της είπαν οι γιατροί λίγο πριν πεθάνει
Η 5χρονη που πάσχει από το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ» - Σοκαριστικές εικόνες
Αμερικανίδα εκδήλωσε το Σύνδρομο του Σοφού μετά από χτύπημα στο κεφάλι!