ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια; Η «επιστημονική» συμβουλή για να το πετύχετε!

Επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν ποιος είναι ο παράγοντας εκείνος που συμβάλλει στο να ζήσει κάποιος πολλά αλλά και καλά χρόνια.

Θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια; Η «επιστημονική» συμβουλή για να το πετύχετε!

Η μελέτη τους βασίστηκε στην εξέταση των τελομερών. Πρόκειται για τις άκρες των χρωμοσωμάτων και αποτελούν έναν καλά τεκμηριωμένο δείκτη μακροζωίας.

Τα τελομερή κονταίνουν λίγο με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.

Όπως έχει προκύψει από πολλές έρευνες, άλλοι παράγοντες επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και άλλοι την επιβραδύνουν.

Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι, όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στη Βρετανική Κολομβία, εξέτασαν τον αριθμό των παιδιών 75 γυναικών και το μήκος των τελομερών τους, δύο φορές, με χρονική απόσταση 13 ετών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ο ρυθμός βράχυνσης των τελομερών ήταν πολύ πιο αργός στις εθελόντριες που είχαν περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και καθηγητή Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο, δρ Πάμπλο Νεπόμνασαϊ, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την δραματική αύξηση των οιστρογόνων στη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης, τα οποία λειτουργούν ως πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, τα οποία ως φαίνεται δρουν προστατευτικά στα τελομερή.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καλή στύση έχετε; Κάντε το τεστ!

«Μυρμηγκιάζουν» τα χέρια σας; Ποια είναι η πιθανότερη αιτία

Πόση σοκολάτα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικό