ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Ζίκα: Προβληματισμός για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOC) συνέστησε στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας να επανεξετάσουν τη συμμετοχή των αθλητών και του προσωπικού τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εάν ανησυχούν για τον ιό Ζίκα.

Ιός Ζίκα: Προβληματισμός για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η σχετική παραίνεση έγινε στη διάρκεια συνάντησης των αξιωματούχων της USOC με τους ηγέτες των αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Κανένας δεν πρέπει να αναγκαστεί να πάει στη Βραζιλία, εάν δεν αισθάνεται άνετα με αυτό. Αυτή είναι η ουσία (της ενημέρωσης που έγινε)», είπε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Ντόναλντ Άντονι.

«Μας είπαν πως κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένος να πάει (στους Αγώνες), αν ανησυχεί», πρόσθεσε ο Γουϊλ Κόνελ, από την Αμερικανική Ομοσπονδία Ιππασίας. «Αν ένας αθλητής αισθάνεται έτσι, ασφαλώς και πρέπει να αποφασίσει να μην πάει».

Η ενημέρωση που έκανε η USOC στις ομοσπονδίες είναι η τελευταία από μία σειρά ενδείξεων ότι οι ιθύνοντές της προβληματίζονται για τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία στην αμερικανική ήπειρο και ενδέχεται να προκαλεί σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Η USOC ξεκαθάρισε ότι η παραίνεσή της δεν ενέχει χαρακτήρα οδηγίας προς τους αθλητές και το προσωπικό των ομοσπονδιών, και πως συμφωνεί με ό,τι συνιστούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αναγνώρισε, ωστόσο, το δικαίωμα όποιου ανησυχεί, να το δηλώσει και να μην συμμετάσχει στους αγώνες.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Ο ΠΟΥ χρηματοδοτεί μελέτες για το αν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με μετάγγιση αίματος

Ιός Ζίκα: Επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών