ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί αυτή η φωτογραφία «μπερδεύει» τον εγκέφαλό μας;

Η φωτογράφος Tiziana Vergari από την Ελβετία ανέβασε πριν από μερικές ημέρες αυτή τη φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram.

Γιατί αυτή η φωτογραφία «μπερδεύει» τον εγκέφαλό μας;

Η φωτογράφος ανέβασε τη φωτογραφία στο πλαίσιο του πρότζεκτ #WHPidentity, το οποίο έχει σαν στόχο να υπογραμμίσει τη μοναδικότητα. Αρκετοί ήταν οι χρήστες που σχολίασαν θετικά την καλλιτεχνική αρτιότητα της φωτογραφίας, ωστόσο ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν πόσα είναι τα κορίτσια στη φωτογραφία.

Η φωτογραφία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 likes και περισσότερα από 4.000 σχόλια.

illusiongirlsmirror

Αν και η πρώτη εντύπωση που δίνει η φωτογραφία είναι ότι η Vergari απαθανάτισε τέσσερα, έξι ή και δώδεκα πανομοιότυπα ντυμένα κοριτσάκια να κάθονται στη σειρά, στην πραγματικότητα τα «μοντέλα» είναι μόνο δύο. Το εντυπωσιακό εφέ της φωτογραφίας προκύπτει επειδή τα δύο κορίτσια κάθονται ανάμεσα σε δύο καθρέφτες.

Γιατί όμως ο εγκέφαλός μας «μπερδεύεται» και δεν μπορεί να εντοπίσει αμέσως την οφθαλμαπάτη;

Όταν γινόμαστε αποδέκτες ενός οπτικού ερεθίσματος, τα μάτια πρέπει να εστιάσουν το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, να μετατρέψουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς και στη συνέχεια να αποστείλουν αυτούς τους παλμούς στον εγκέφαλο ώστε να τους αποκωδικοποιήσει. Όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί φτάνουν στον οπτικό φλοιό, ο εγκέφαλος τους «διαβάζει» και τους μεταφράζει σε μια εικόνα από χρώμα και φως. Οι διεργασίες αυτές τελούνται ταχύτατα, χωρίς να παρεμβαίνει συλλογιστική διαδικασία στην ερμηνεία του ερεθίσματος.

Στην περίπτωση της επίμαχης φωτογραφίας, ο φωτισμός, τα χρώματα και η θέση του φωτογραφικού φακού «ξεγελούν» τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ερμηνεύει –αρχικά τουλάχιστον– λάθος τη φωτογραφία. Αυτός είναι ο στόχος κάθε οφθαλμαπάτης και όσο πιο προσεκτικά είναι σχεδιασμένη τόσο πιο δύσκολο είναι για εμάς να την ερμηνεύσουμε σωστά.

Δείτε κι αυτό:

Η οφθαλμαπάτη που θα σας κάνει να αμφισβητήσετε την ύπαρξη των χρωμάτων!

Η απίθανη οφθαλμαπάτη που δείχνει αν χρειάζεστε γυαλιά!

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε ψευδαισθήσεις (βίντεο)