ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθιστική ζωή και προσδόκιμο ζωής: Πόσο μειώνεται σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος κάνει γυμναστική ή όχι.

Καθιστική ζωή και προσδόκιμο ζωής: Πόσο μειώνεται σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία

Φαίνεται μάλιστα ότι όσο πιο πολύ κάθεται κάποιος και δεν κινείται στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρος ή όχι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η καθιστική ζωή για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα ενοχοποιείται για το 3,8% των θανάτων από όλα τα αίτια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες συμπεριφοράς από 54 χώρες και ανακάλυψαν ότι ο χρόνος καθισιού ευθυνόταν για περίπου 433.000 ή 3,8% των θανάτων, σε αυτές τις χώρες.

Υπολόγισαν επίσης την επίδραση του μειωμένου χρόνου καθισιού, ανεξάρτητα από το αν αυτός μεταφραζόταν σε μέτρια ή έντονη φυσική δραστηριότητα.

bigstock Businesswoman Having Backpain 95600753

Όπως διαπίστωσαν, ακόμη και μέτρια μείωση, της τάξης του 10% ή 30 λεπτά, στο μέσο χρόνο καθισιού, έχουν άμεση επίδραση στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στις 54 χώρες που μελετήθηκαν.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές (50% ή 2 ώρες λιγότερο καθισιό) θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον 3 φορές λιγότερους θανάτους έναντι μείωσης κατά 10 έως 30%.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η μείωση του χρόνου καθισιού σε λιγότερο από 3 ώρες ημερησίως θα αύξανε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 0,2 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί καρδιάς & πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Γιατί δεν πρέπει να μετράτε τη χοληστερίνη νηστικοί

Η εξέταση αίματος που προλαμβάνει το έμφραγμα