ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κατάθλιψη που επιδεινώνεται διπλασιάζει τις πιθανότητες για άνοια

Η κατάθλιψη που επιδεινώνεται συνδέεται με την άνοια, είτε ως ένδειξη είτε ως σύμπτωμα νοητικής εξασθένησης.

Η κατάθλιψη που επιδεινώνεται διπλασιάζει τις πιθανότητες για άνοια

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διάφορα είδη άνοιας σε προηγούμενες έρευνες, είναι όμως η πρώτη φορά που η καθοδική πορεία των συμπτωμάτων συνδέονται με αυξανόμενη νοητική δυσκολία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς χωρίς συμπτώματα άνοιας που όμως είχαν συνεχή, σοβαρή και κλιμακούμενη κατάθλιψη εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 2.488 λευκούς και έγχρωμους ενήλικες. Ποσοστό 53,1% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 74 χρόνια στην έναρξη της έρευνας. Από τους συμμετέχοντες, 62% είχε συνεχή ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης, 32,2% είχε μέτρια και αυξανόμενα συμπτώματα και 5,8% είχε υψηλά και αυξανόμενα συμπτώματα.

Από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 62% είχε συνεχή ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό 32,2% είχε μέτρια και αυξανόμενα συμπτώματα και ποσοστό 5,8% είχε υψηλά και αυξανόμενα συμπτώματα.

Στα 6 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 12,3% των συμμετεχόντων με ελάχιστα συμπτώματα εμφάνισε άνοια, ενώ το 21,4 % όσων είχαν υψηλά και κλιμακούμενα συμπτώματα εμφάνισε τη νοητική πάθηση. Όσοι είχαν μετρίου επιπέδου συμπτώματα, επίσης είχαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας, αν και εξαφανίστηκαν όταν συγκρίθηκε το επίπεδο νοητικής λειτουργίας μεταξύ των ομάδων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να εξετάζονται πιο συχνά για κατάθλιψη και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

Τι σημαίνει για την προσωπικότητά σας αν μπορείτε να... γαργαλήσετε τον εαυτό σας