ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστραλία: 27χρονη είχε περίοδο κάθε μέρα για 5 χρόνια!

Η Κλόι Χρήστου έζησε το χειρότερο εφιάλτη κάθε γυναίκας...

Αυστραλία: 27χρονη είχε περίοδο κάθε μέρα για 5 χρόνια!

Η 27χρονη από το Περθ της Αυστραλίας πάσχει από μια αιμορραγική διαταραχή που εμποδίζει τη φυσιολογική πήξη του αίματος.

Η πρώτη της περίοδος ήρθε όταν ήταν 14 ετών όμως δεν σταμάτησε για τα επόμενα 5 χρόνια!

3358E88000000578 3548933 image a 30 1461117918680

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, λιποθυμούσα συνέχεια, είχα επικίνδυνα χαμηλή πίεση και δεν μπορούσα να οδηγήσω ή να βγω από το σπίτι», δήλωσε η Κλόι στη Daily Mail Australia.

Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα χάνει 20-60 ml αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Ποσότητα άνω των 80 ml θεωρείται εκτενής αιμορραγία, κατάσταση που περιγράφεται κλινικά ως μηνορραγία. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών, η Κλόι έχανε έως και 500 ml αίματος!

Αναπόφευκτα, η νεαρή κοπέλα εκδήλωσε σοβαρή αναιμία και παρά τις εβδομαδιαίες μεταγγίσεις, τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό της παρέμεναν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Η επίσημη διάγνωση για τη νεαρή κοπέλα υπέδειξε νόσο von Willebrand, μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή.

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο von Willebrand παρουσιάζουν μη φυσιολογική λειτουργία μιας πρωτεΐνης του αίματος που ελέγχει την αιμορραγία, με αποτέλεσμα η πήξη του αίματος να καθυστερεί σημαντικά. Η Κλόι παρουσίαζε επίσης χαμηλά επίπεδα του αντιαιμοφιλικoύ παράγοντα VIII, ο οποίος επίσης προωθεί την πήξη του αίματος.

Οι γιατροί συνέστησαν στην Κλόι φαρμακευτική αγωγή, όμως το πρόβλημά της δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς. Η λύση ήρθε τελικά από ένα φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με αιμορροφιλία και τον περασμένο μήνα η Κλόι είχε την πρώτη της φυσιολογική περίοδο, με διάρκεια μόλις 4-5 ημέρες.

Τι είναι η νόσος von Willebrand

Πρόκειται για μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο παρουσιάζουν στο αίμα τους χαμηλά επίπεδα του λεγόμενου παράγοντα von Willebrand (VWF), ο οποίος ελέγχει την αιμορραγία, ή ο παράγοντας δεν επιδρά κατά το φυσιολογικό τρόπο στον οργανισμό τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να καθυστερεί σημαντικά η διαδικασία πήξης του αίματος ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

Η νόσος von Willebrand είναι η συνηθέστερη κληρονομική αιμορραγική διαταραχή στον κόσμο, σύμφωνα με το Σύλλογο Αιμορροφιλικών Αυστραλίας.

Διαβάστε επίσης:

Επτά λόγοι που καθυστερεί η περίοδος, πλην της εγκυμοσύνης

Ιωάννα Γιαννούλη: «Γεννήθηκα χωρίς μήτρα, τράχηλο και κόλπο»

Ουλίτιδα περιόδου: Πώς θα περιορίσετε τις ενοχλήσεις