ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάψουλες πλυντηρίου: Τι θα πρέπει να προσέξετε εάν έχετε παιδιά

Μπορεί για τους δύσκολους λεκέδες, οι κάψουλες πλυντηρίου να προτείνονται λόγω του ότι περιέχουν συμπυκνωμένο απορρυπαντικό, μία νέα αμερικάνικη μελέτη ωστόσο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics εφιστά την προσοχή μας.

Κάψουλες πλυντηρίου: Τι θα πρέπει να προσέξετε εάν έχετε παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μεγάλος αριθμός παιδιών κάθε χρόνο καταλήγει στα επείγοντα κάθε χρόνο, καθώς κατανάλωσαν κάψουλες απορρυπαντικών νομίζοντας ότι ήταν κάποιο γλυκό ή καραμέλα.

Οι κύριες συνέπειες της έκθεσης στις κάψουλες είναι:

- Σε περίπτωση κατάποσης: Εμετός, βήχας, αναπνευστικές διαταραχές, ναυτία, υπνηλία και εξάνθημα.

- Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια: Επιπεφυκίτιδα, πόνος στα μάτια, ερεθισμός των ματιών.

- Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα: Εξάνθημα, ερεθισμός δέρματος, χημικό έγκαυμα.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο κίνδυνος για σοβαρή βλάβη είναι μεγάλος από την κατάποση κάψουλας απορρυπαντικού, με τους γιατρούς να προτείνουν στους γονείς να χρησιμοποιούν την κανονική σκόνη πλυσίματος, υποστηρίζοντας ότι «δεν αξίζει το ρίσκο».

«Πολλές οικογένειες δεν συνειδητοποιούν πόσο τοξικά είναι αυτά τα προϊόντα λόγω του υψηλού βαθμού συγκέντρωσής τους. Χρησιμοποιήστε το παραδοσιακό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, όταν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας. Δεν αξίζει το ρίσκο, όταν υπάρχει μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση», σχολιάζει η δρ Marcel Casavant, τοξικολόγος στο Nationwide Children’s Hospital και ιατρική διευθύντρια του Central Ohio Poison Center

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να διατηρείτε τις κάψουλες μακριά από τα παιδιά, όπως και όλα τα απορρυπαντικά, ιδανικά σε κλειδωμένο ντουλάπι.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που πρέπει να σας ενεργοποιήσει

Ποιοι ξηροί καρποί και σε ποια ποσότητα ρίχνουν τη χοληστερίνη