ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοχάμεντ Άλι: Από ποια ασθένεια έπασχε για δεκαετίες ο διάσημος πυγμάχος

Ο θρυλικός πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Μοχάμεντ Άλι: Από ποια ασθένεια έπασχε για δεκαετίες ο διάσημος πυγμάχος

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1981, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Muhammad Ali 1966

Το 1983, σε ηλικία μόλις 41 ετών, ο Μοχάμεντ Άλι διαγνώσθηκε με νόσο Πάρκινσον. Η εν λόγω νευροεκφυλιστική νόσος εκδηλώνεται λόγω καταστροφής νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Η νόσος Πάρκινσον πλήττει συγκεκριμένα μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία (substantia nigra), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση, τον έλεγχο των μυών και την ισορροπία.

Μερικά από τα εμφανή συμπτώματα της νόσου που εκδήλωνε ο Μοχάμεντ Άλι ήταν οι δυσκολίες στην ομιλία, τα προβλήματα στη μάθηση και η υπνηλία. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον συνήθως είναι ήπια στην αρχή και γίνονται πιο έντονα όσο η νόσος προχωρά.

Παρά το γεγονός ότι η υγεία του σταδιακά επιδεινωνόταν, ο Μοχάμεντ Άλι συνέχιζε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το τρέμουλο και η αδυναμία είχαν γίνει ιδιαίτερα έντονα.

bigstock stamp printed in Equatorial Gu 53408842

Το Πάρκινσον δεν θεωρείται ότι ευθύνεται για το θάνατο του Μοχάμεντ Άλι –ο θάνατός του αποδίδεται σε επιπλοκές που προέκυψαν από λοίμωξη–, ωστόσο αποτέλεσε γι’ αυτόν μια πολυετή μάχη.

Οι ακριβείς αιτίες εκδήλωσης του Πάρκινσον παραμένουν άγνωστες. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι ευθύνονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στην περίπτωση του Άλι, η λαμπρή καριέρα του ως πυγμάχος ενδέχεται να συνέβαλε στην εκδήλωση της νόσου.

Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι τα χρόνια τραύματα στο κεφάλι –όπως αυτά που δέχτηκε ο Άλι σε αρκετούς αγώνες– μπορεί να οδηγήσουν σε μια μορφή Πάρκινσον που ονομάζουν «πυγμαχικό Πάρκινσον» (pugilistic Parkinson's). Παραμένει άγνωστο, βέβαια, κατά πόσο ισχύει αυτό για τον Μοχάμεντ Άλι.

Το 1997, ο Μοχάμεντ Άλι ίδρυσε ερευνητικό κέντρο για το Πάρκινσον που φέρει το όνομά του (Muhammad Ali Parkinson Center) και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο. Η διευθύντρια του κέντρου, Δρ Χόλι Σιλ, δηλώνει πως ο Άλι αντιμετώπισε τη νόσο με χάρη και χιούμορ και πως ενέπνευσε πολλούς ασθενείς να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα σημάδια που προειδοποιούν για Πάρκινσον