ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από το 33% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο πόνο

Ένα ποσοστό του πληθυσμού που πιθανώς αγγίζει το 45% (αλλά που σίγουρα ξεπερνά το 33%) πάσχει από κάποιο χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί όσο ο πληθυσμός γερνάει.

Πάνω από το 33% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο πόνο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Άλαν Φαγιάζ του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal Open, βάσισαν την εκτίμησή τους σε μελέτη (μετα-ανάλυση) προηγούμενων ερευνών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 140.000 ενηλίκους.

Ο πόνος θεωρείται χρόνιος όταν ξεπερνά τους τρεις μήνες και μπορεί να είναι μυοσκελετικός, νευροπαθητικός, διάσπαρτος κ.ά. Όσοι έχουν μέτριας έως σοβαρής έντασης χρόνιους πόνους υπολογίζονται σε 10% έως 14% του πληθυσμού.

bigstock Pain In The Foot Massage Of F 114760871

Το ποσοστό των χρόνιων πόνων στους νέους 18-25 ετών υπολογίζεται στο καθόλου αμελητέο 14%, ενώ στα άτομα 18-39 ετών αγγίζει το 30%. Στις ηλικίες άνω των 75 ετών, σχεδόν δύο στους τρεις (62%) έχουν χρόνιους πόνους.

Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να πονάνε περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες, άσχετα με την ηλικία τους ή με το είδος του πόνου. Μολονότι τα στοιχεία αφορούν τη Βρετανία και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ισχύουν και σε άλλες χώρες, θεωρούνται ενδεικτικά για τη διεθνή κατάσταση, όσον αφορά το πρόβλημα τους χρόνιους πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκες και χρόνιοι πόνοι: Τέσσερις τρόποι για να ανακουφιστείτε

Ίσως είναι κληρονομικά τα σύνδρομα χρόνιου πόνου