ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρέαν 900.000 φάρμακα σε ανασφάλιστους

Δωρεάν φάρμακα φθηνά και ασφαλή θα μπορούν να λαμβάνουν σε δύο εβδομάδες οι ανασφάλιστοι και συγκεκριμένα τα 10.500 άτομα που έχουν λάβει το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης για τα νοσοκομεία το λεγόμενο Health Voucher από την τράπεζα φαρμάκων του ΣΦΕΕ.
Δωρέαν 900.000 φάρμακα σε ανασφάλιστους

Δωρεάνφάρμακα φθηνά και ασφαλή θα μπορούν να λαμβάνουν σε δύο εβδομάδες οιανασφάλιστοι και αδύναμες κοινωνικά ομάδες και συγκεκριμένα τα 10.500 άτομα που έχουνλάβει το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης για τα νοσοκομεία το λεγόμενο HealthVoucher.

Τοσχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στουπουργείο Υγείας, υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο ΣύνδεσμοςΦαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η ΜΚΟ Αποστολής της Ιεράς ΑρχιεπισκοπήςΑθηνών.

Ο υπουργόςΥγείας διευκρίνισε ότι θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα σε αυτούς και τις κοινωνικάαδύναμες ομάδες, από την τράπεζα φαρμάκων του ΣΦΕΕ- Δίκτυο Συλλογής και ΔωρεάνΔιάθεσης, στα πλαίσια του προγράμματος Health Voucher, που ανακοίνωσε πριν απόλίγες μέρες η κυβέρνηση και ήδη έχει δώσει 10.500 εισιτήρια υγείας. Ετσι, μετάτην ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία, έρχεται η πρωτοβουλία αυτή, να ενισχύσεικαι το κομμάτι του φαρμάκου.

Ως προςτη διακίνηση των φαρμάκων, αυτή θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου από την φαρμακευτικήΦΑΜΑΡ, ενώ η διανομή θα πραγματοποιείται από το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικούσυλλόγου Αθηνών. Συνολικά θαδίνονται στους ανασφάλιστους 900.000 φάρμακα ετησίως. Για τις ανάγκες τουπρογράμματος, αναμένεται να συνεργαστούν αρχικά και οι 10 πρώτες σε πωλήσειςφαρμακαποθήκες στου λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων.Φρουζής, στην ομιλία του, σημείωσε ότι δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτιεξαιρετικό, καθώς τα νούμερα είναι αμείλικτα. Το 1/3 είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και πρέπειόλοι μαζί ο καθένας από το μετερίζι του να συνεισφέρουμε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε τις θέσεις του Συλλόγου ότι οι γιατροίθα πρέπει να συνταγογραφούν τόσο τη δραστική ουσία όσο και την εμπορικήονομασία.

Οπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Φαρμακαποθηκών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης,υπογράμμισε ότι το κίνητρο δεν είναι το κέρδος αλλά η προσφορά και αυτή ηπρωτοβουλία βρίσκεται υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Υπάρχει το κίνητροτης ευγενούς άμιλλας και από ότι φαίνεται, κάτι αρχίζει να αλλάζει στην υγεία.Τέλος, η αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κυρία Μαρία Σκουρολιάκου, τόνισε ότι οΟργανισμός στηρίζει την σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου, σημειώθηκε λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Υγείας και των δημοσιογράφων, καθώς οι τελευταίοι ζητούσαν διευκρινήσεις,αναφορικά με το σχέδιο δωρεάν φαρμάκων, που είχε ανακοινωθεί και πάλι από τον ΙΣΑ, τον ΣΦΕΕ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά.