ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανίας

Μήπως ο δείκτης τηςζυγαριάς έχει άμεση σχέση με τις ημικρανίες; Οι επιστήμονες απαντούν.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανίας

Μήπως ο δείκτης τηςζυγαριάς έχει άμεση σχέση με τις ημικρανίες; Οι επιστήμονες απαντούν.

Σε πρόσφατημελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 3.862 ενηλίκων με μέση ηλικία 47έτη, από τους οποίους οι 188 έπασχαν από ημικρανίες κατά μέσο όρο 41 ημέρες τοχρόνο. Τα παχύσαρκα άτομα –με δείκτη μάζας σώματος 30 και άνω– είχαν 81%περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανίες από τα άτομα με φυσιολογικόβάρος. Η τάση αυτή ήταν εμφανέστερη στο γυναικείο πληθυσμό κάτω των 50 ετών. Παράλληλα,όσο μεγαλύτερο ήταν το βάρος του ατόμου, αυξάνονταν αναλογικά οι πιθανότητεςημικρανίας.

Επηρεάζονται σεμεγαλύτερο βαθμό οι ενήλικες που πάσχουν από συχνές ημικρανίες –ως επαναλαμβανόμενοπονοκέφαλο που χαρακτηρίζεται από παλλόμενο πόνο συνήθως στη μία πλευρά τουκεφαλιού– και ευαισθησία στο φως και τον ήχο, συχνά με αποτέλεσμα τη ναυτία. Η ακριβήςαιτία της ημικρανίας είναι άγνωστη και έως τώρα δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Σχεδόν30 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από συχνές ημικρανίες και περίπου 75% εξαυτών είναι γυναίκες.

Τα δεδομένασχετικά με το βάρος και τη συχνότητα των πονοκεφάλων βασίστηκαν στις αναμνήσειςτων συμμετεχόντων, όπως καταγράφηκαν σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Οι ερευνητέςυπογραμμίζουν ότι οι ημικρανίες μπορεί να προδιαθέτουν την εκδήλωσηπαχυσαρκίας. Δεν ελέγχθηκε όμως κατά πόσο η απώλεια βάρους επηρεάζει τησυχνότητα της ημικρανίας.

Η παραπάνω μελέτηδημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Neurology.