ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη εικονική επέμβαση με τη χρήση Google Glass είναι πραγματικότητα

Μία χειρουργική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμαπραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση με τη χρήση μίας τεχνολογίας επαυξημένηςπραγματικότητας, που ονομάζεται  VIPAAR, σε συνδυασμό με τα Google Glass. Ο συνδυασμός των δύοτεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

Η πρώτη εικονική επέμβαση με τη χρήση Google Glass είναι πραγματικότητα

Μία χειρουργική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμαπραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση με τη χρήση μίας τεχνολογίας επαυξημένηςπραγματικότητας, που ονομάζεται VIPAAR, σε συνδυασμό με τα Google Glass. Ο συνδυασμός των δύοτεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

Η τεχνολογία VIPAAR,που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, προσφέρει αμφίδρομηεπικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Brent Ponce, πραγματοποίησε μία επέμβαση στον ώμο ενός ασθενούς στο Highlands Hospital, ενώ παρακολουθούσεκαι αλληλοεπιδρούσε μαζί του, μέσω του VIPAAR, ο Phani Dantuluri, χειρουργός από τογραφείο του στην Ατλάντα.

Ο Ponceφορούσε, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα Google Glass. Η ενσωματωμένη κάμερα μετέδιδε την εικόνα από τηχειρουργική αίθουσα στον Dantuluri.

Την ίδια ώρα, το VIPAAR επέτρεπε στον Dantuluri, που έβλεπε στην οθόνη του υπολογιστή του ό,τι ακριβώςέκανε ο Ponce, κατά τηδιάρκεια της επέμβασης, να «παρουσιάζει» τα χέρια του στο εικονικό χειρουργικόπεδίο.

Ο Ponceέβλεπε τα χέρια του Dantuluriστην ενσωματωμένη οθόνη των Google Glass.

Χρησιμοποιώντας το VIPAAR, είναι δυνατό ένας χειρουργός από απόσταση να «βάλει» ταχέρια του στο χειρουργικό πεδίο, προσφέροντας βοήθεια και συμβουλές.

Μάλιστα, οι δύο χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουνσχετικά με την επέμβαση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Dantuluri έβλεπε τον Ponce να κάνει την επέμβαση, ενώ αυτός μπορούσε να βλέπει ταχέρια του πρώτου, σα να ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

«Όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, όπως συμβαίνει γιαπαράδειγμα στο Skype ήσε μία τηλεδιάσκεψη», εξήγησε ο Ponce.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία αυτή θεωρούν ότιθα προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε νέους χειρουργούς, οι οποίοι θα μπορούν νακαθοδηγούνται και να λαμβάνουν συμβουλές από πιο έμπειρους σε δύσκολεςπεριπτώσεις.