ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανάλυση του αρχαιότερου DNA μπερδεύει περισσότερο τους επιστήμονες

Ακόμη περισσότερο περιπλέκει την εξελικτική προϊστορία καιτο οικογενειακό δένδρο των προγόνων μας, η ανακάλυψη και η γενετική ανάλυση τουαρχαιότερου μέχρι σήμερα
Η ανάλυση του αρχαιότερου DNA μπερδεύει περισσότερο τους επιστήμονες

Ακόμη περισσότερο περιπλέκει την εξελικτική προϊστορία καιτο οικογενειακό δένδρο των προγόνων μας, η ανακάλυψη και η γενετική ανάλυση τουαρχαιότερου μέχρι σήμερα ανθρώπινου δείγματος DNA, που προέρχεται από ένα μηριαίοοστό ηλικίας περίπου 400.000 ετών και βρέθηκε σε ένα βαθύ σπήλαιο της βόρειαςΙσπανίας, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, από γενετική άποψη, τοσυγκεκριμένο απολίθωμα ανήκε σε ένα πρόγονο των Ευρωπαίων, ο οποίος είχεστενότερη συγγένεια με τους μακρινούς Ντενίσοβα, που ζούσαν στη Σιβηρία πριναπό περίπου 700.000 χρόνια, παρά με τους πιο κοντινούς «ξαδέλφους» μας, τουςΝεάντερταλ της Ευρώπης. Αυτή η ανακάλυψη γεννά περισσότερα ερωτηματικά παράδίνει διαφωτιστικές απαντήσεις.

Οι Γερμανοί και Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τονκορυφαίο παλαιογενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο, διευθυντή του γερμανικούΙνστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, και τον συνεργάτητου Ματίας Μέγιερ, δήλωσαν έκπληκτοι από τη γενετική ομοιότητα του μηριαίουοστού με το DNA των Ντενίσοβα.

Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι αυτά τα οστά ανήκαν είτεσε κάποιον πρόγονο του ανθρώπου όπως ο «άνθρωπος της Χαϊδελβέργης» (Homoheidelbergensis), είτε σε κάποιον πρόγονο των Νεάντερταλ, οι τελευταίοι τωνοποίων έζησαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Όμως περιέργως η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA του αρχαίουευρωπαϊκού οστού «δείχνει» προς την κατεύθυνση των ασιατών Ντενίσοβα, ενόςμυστηριώδους είδους, που τελευταία έχει προστεθεί στα «ξαδέλφια» του ανθρώπου,μαζί με τους Νεάντερταλ, μετά την ανακάλυψη στα σιβηρικά όρη Αλτάι ενός οστούδαχτύλου και δύο απολιθωμένων δοντιών.

Το DNA των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαπου έχει μελετηθεί ως τώρα, έχει ηλικία μόλις 40.000 ετών.

Όπως είπε ο Πάαμπο, περισσότερο φως στο αίνιγμα θα μπορούσενα ρίξει η ανάλυση του πυρηνικού DNA, πράγμα όμως τεχνικά πολύ πιο δύσκολο γιαένα πανάρχαιο απολίθωμα, σε σχέση με το μιτοχονδριακό DNA (που κληρονομείταιμόνο μέσω της μητέρας, ενώ το πυρηνικό και από τους δύο γονείς). «Η επόμενημεγάλη πρόκληση θα είναι να αναλύσουμε γενετικά ένα τουλάχιστον τμήμα τουπυρηνικού γονιδιώματος κάποιου από τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο ισπανικόσπήλαιο. Αυτό θα μας δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα του πώς σχετίζονταν μετους Νεάντερταλ, με τους σύγχρονους ανθρώπους και με τους Ντενίσοβα».