ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: το ελιξήριο νεότητας και πως θα το κατακτήσουμε

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα μιλήσει για την αναζήτηση του “ελιξήριου της νεότητας”, μέσα απότα αίτια της γήρανσης καθώς επίσης και τους πιθανούς τρόπους αύξησης τουπροσδόκιμου ζωής, στα πλαίσια τουκαινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE, στις 17 Δεκεμβρίου. 
Cafe Scientifique: το ελιξήριο νεότητας και πως θα το κατακτήσουμε

Την αναζήτηση του “ελιξήριου της νεότητας”, μέσα απότα αίτια της γήρανσης καθώς επίσης και τους πιθανούς τρόπους αύξησης τουπροσδόκιμου ζωής, πραγματεύεται η τρίτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, τουκαινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17Δεκεμβρίου, με ομιλητή τον κ. ΣτάθηΓκόνο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας καιΒιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

H γήρανση είναι ένα αναπόφευκτο φυσιολογικόφαινόμενο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Tα βιολογικά αίτια της δεν έχουν μέχριστιγμής διελευκανθεί, είναι όμως γνωστό ότι συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτεραπερίπλοκες αλληλεπιδράσεις γενετικών παραγόντων και περιβάλλοντος. Παρότι ηουσιαστική εμπέδωση του φαινομένου πρέπει να γίνει σε επίπεδο οργανισμών, ημελέτη της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο έχει προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματαστην κατανόηση της βιολογίας της. Ήδη, είναι γνωστοί αρκετοί παράγοντες οιοποίοι σχετίζονται τόσο με τη γήρανση και τη μακροβιότητα, όσο και με τιςδιάφορες γεροντολογικές νόσους. Παράλληλα η επιμήκυνση του ορίου ζωής με τηνταυτόχρονη αύξηση των ατόμων της 3ης αλλά και της 4ης ηλικίαςθέτει μία σειρά από νέα κοινωνικο-οικονομικά θέματα. Τα παραπάνω θεματα θααναπτυχθούν διεξοδικά, καθώς επίσης και θα αναφερθούν πιθανοί τρόποι σημαντικήςαύξησης του προσδόκιμου ζωής στο εγγύς μέλλον, σε συνδυασμό με τα βιοηθικάζητήματα που προκύπτουν.

Ο κ. Στάθης Γκόνος είναιΔιευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας καιΒιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Docent στην Ιατρική Σχολή τουΠανεπιστημίου Orebro Σουηδίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής τηςInternational Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB).

Οι ομιλίες του CAFESCIENTIFIQUE, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ALBA GraduateBusiness School at The American College of Greece, θα διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντάστη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη(19:00).

Το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχίαστο εξωτερικό, και στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέωνεπιστημόνων.