ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ

Νομικές ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ θα αναζητήσει οΙατρικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής.

ΙΣΑ: Θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ

Νομικές ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ θα αναζητήσει οΙατρικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα τηςΚυριακής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δεν θα επιτρέψει να χάσουν οι γιατροί τα χρήματά τους, τα δικαιώματά τους και τονκόπο μιας ζωής που κατέθεσαν στο ασφαλιστικό ταμείο».

Παράλληλα, ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει το αίτημά του για τηδιεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου στο ΤΣΑΥ και επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται γιακάθε νόμιμη διαδικασία μηνυτήριας αναφοράς και προσφυγής στον Εισαγγελέα γιατους εμπλεκομένους στο ΤΣΑΥ, εφόσον υπάρξουν υπόνοιες τυχόν ποινικών ευθυνών.

Όπως τονίζεται, η Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις, επεξεργάζεται ταδεδομένα και βρίσκεται σε επιφυλακή για να προβεί στις περαιτέρω νόμιμεςενέργειες που απαιτούνται στο άμεσο μέλλον και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσειτον αγώνα του για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των γιατρών μελών του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

«Δε θα επιτρέψουμε να χάσουν οι γιατροί μας τα χρήματά τους,τα δικαιώματά τους και τον κόπο μιας ζωής που κατέθεσαν στο ασφαλιστικό μαςταμείο» είναι το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το 2014. Μέσα από μίασειρά διεκδικήσεων και ενεργειών, ο ΙΣΑ αγωνίστηκε το 2013 για να κατοχυρώσειτα στοιχειώδη δικαιώματα των γιατρών μελών του απέναντι στο ΤΣΑΥ και υπόσχεταιότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με τις δέουσες νομικές ενέργειες και στο άμεσομέλλον. Αναλυτικότερα:

1) Δημιουργήσαμε Ειδική Επιτροπή για το ΤΣΑΥ που κατέγραφεόλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα τουταμείου, με το συνταξιοδοτικό καθεστώς και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν τηνεφαρμογή των ακρωτηριαστικών νομοθετημάτων στις συντάξεις.

2) Πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους ΥπουργούςΕργασίας και Υγείας, καθώς και με τη διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και ζητήσαμε αφενόςνα ενημερωθούμε για τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου, αφετέρου να διεξαχθείάμεσα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στο ΤΣΑΥ και προτείναμε τα μέτρα που πρέπει ναληφθούν, ώστε οι τομείς Συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας να επιβιώσουνοικονομικά και να βελτιωθούν ποιοτικά. Απευθύναμε το αίτημα αυτό με την από1-8-2012 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας, ενώ σχετικήήταν και η επιστολή μας (Αρ.πρωτ.39703/23-4-2013) προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κατόπινεισαγγελικής παραγγελίας. Επειδή δε λάβαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις,αποτανθήκαμε στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε στα πλαίσια τωναρμοδιοτήτων του, να διενεργήσει ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχοστο ΤΣΑΥ.

Σήμερα, ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασίαμηνυτήριας αναφοράς και προσφυγής στον Εισαγγελέα για τους εμπλεκομένους στοΤΣΑΥ, εφόσον υπάρξουν υπόνοιες τυχόν ποινικών ευθυνών.

3)Θέσαμε στη διάθεση του ΤΣΑΥ προσωπικό του ΙατρικούΣυλλόγου Αθηνών, προκειμένου να επιταχύνουμε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμωνοφειλών και να διευκολύνουμε τη γρηγορότερη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τωνγιατρών μελών μας από το ΤΣΑΥ

4) Προτεραιότητά μας ήταν η πίεση για την άμεση απόδοση τωνσυντάξεων στους συνταξιούχους, και κυρίως στους μονοσυνταξιούχους.

5) Καταγγείλαμε τη μνημονιακή απαγόρευση της συμμετοχής τουΤΣΑΥ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των οποίων διαθέτει μετοχές,προειδοποιώντας ότι η απώλεια της όποιας περιουσία απέμεινε ακόμη στο ταμείο,θα σημάνει ότι οι γιατροί που χρόνια πλήρωναν αυτό το ταμείο θα μείνουν στοδρόμο χωρίς συντάξεις και περίθαλψη.

6) Με παρέμβαση του ΙΣΑ και μετά από έντονες πιέσεις σταΥπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, οι μονοσυνταξιούχοι του ΤΣΑΥ, μενομοθετική ρύθμιση, εξαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου. Γιατην υπαγωγή της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων σε οιαδήποτε μείωση αυτό θαπρέπει να ορίζεται ρητά από το νόμο.

7) Προβήκαμε σε εξώδικη διαμαρτυρία προς το ΤΣΑΥ για τηλανθασμένη εφαρμογή του ποσοστού έκπτωσης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τωνγιατρών

8)Καταγγείλαμε τη λειτουργική κατάρρευση του ταμείου μας μετις τεράστιες ουρές των συναδέλφων που ταλαιπωρούνται χωρίς να εξυπηρετούνται,την απαξιωτικη αντιμετώπιση των υγειονομικών, τις απαράδεκτες καθυστερήσειςστην απόδοση οφειλών και embargoπου δημιουργήθηκε στην εκτέλεση των συνταγώνλόγω οφειλών, που οδήγησαν τους γιατρούς τελικά να πληρώνουν και τηνιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

9) Μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ, η Διοικούσα ΕπιτροπήΥγειονομικών αυξησε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσειςτου ΤΣΑΥ από 1800 σε 2062 παιδιά

10) Προσφύγαμε στο ΣτΕ για την αναστολή της εκτέλεσης της236/17-06-2013 απόφασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε ησυμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής,διότι θεωρήσαμε ότι η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης θα προκαλέσει νέα μείωσητου αποθεματικού και της περιουσίας του ταμείου των γιατρών μελών μας.

Η Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις,επεξεργάζεται τα δεδομένα και βρίσκεται σε επιφυλακή για να προβεί στιςπεραιτέρω νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται στο άμεσο μέλλον.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του για να διαφυλάξει ταδικαιώματα των γιατρών μελών του που δίνουν τον αγώνα τους μέσα από το ιατρικόλειτούργημα, πληρώνοντας τεράστια ποσά στο ΤΣΑΥ από την πρώτη μέρα τηςεπαγγελματικής τους ζωής ως την τελευταία.»