ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε πώς το χρήμα επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι Αμερικανοίέχουν εφεύρει τον όρο affluenza για να περιγράψουν την επίμονη, κολλητική, κοινωνικά μεταδιδόμενη ασθένειατου χρέους, του άγχους και της υπερφόρτωσης, με αποτέλεσμα το αδιάκοπο κυνήγιτου χρήματος.

Δείτε πώς το χρήμα επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι Αμερικανοίέχουν εφεύρει τον όρο affluenza για να περιγράψουν την επίμονη, κολλητική, κοινωνικά μεταδιδόμενη ασθένειατου χρέους, του άγχους και της υπερφόρτωσης, με αποτέλεσμα το αδιάκοπο κυνήγιτου χρήματος.

Ο όροςχρησιμοποιείται για να περιγράψει την απαξίωση του καταναλωτισμού, περιλαμβάνειόμως μια δόση αλήθειας. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το χρήμα και η επιθυμίαγια χρήμα σχετίζονται άμεσα με μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία καιεπηρεάζουν με κάθε τρόπο τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας απέναντι στουςάλλους.

Δείτε ποια είναιτα βασικά σημεία που αφορούν στην ψυχολογία του πλούτου και του χρήματος.

1. Το χρήμα κρατάμακριά τη συμπόνια

Πολυάριθμεςμελέτες δείχνουν ότι ο πλούτος δεν επιτρέπει στο άτομο να καλλιεργήσει τααισθήματα συμπόνιας και οίκτου. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στοεπιστημονικό περιοδικό Psychological Science δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλότεροεισόδημα είναι πιο ικανά να επιδείξουν συναισθηματική κατανόηση σε σύγκριση μετα άτομα υψηλής οικονομικής τάξης.

2. Ο πλούτοςεπηρεάζει την ηθική

Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια δείχνει ότι στο Σαν Φρανσίσκο–όπου ο νόμος απαιτεί τα αυτοκίνητα να σταματούν στις διαβάσεις– οι οδηγοίπολυτελών αυτοκινήτων έχουν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να διακόψουντην πορεία τους ώστε να επιτρέψουν στους πεζούς να περάσουν το δρόμο. Επίσης,ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Γιούταδιαπίστωσαν ότι ακόμη και στο άκουσμα λέξεων που σχετίζονται με το χρήμα ησυμπεριφορά μας γίνεται πιο ανήθικη.

3. Ο πλούτοςσυνδέεται με τις καταχρήσεις

Αν και το χρήμαδεν αποτελεί αιτία του εθισμού ή των καταχρήσεων, ο πλούτος φαίνεται πωςσυνδέεται άμεσα με την τάση εκδήλωσης προβλημάτων εθισμού. Πολυάριθμες μελέτεςδείχνουν ότι τα εύπορα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην κατάχρηση ουσιών,πιθανότατα λόγω της αυξημένης πίεσης ναπετύχουν και λόγω της απομόνωσης από τους γονείς.

4. Το χρήμα είναι εθιστικό

Το ίδιο το κυνήγι του πλούτου μπορεί νααποτελέσει καταναγκασμό και εμμονή, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Η επιθυμία γιαπερισσότερο χρήμα ανήκει στους «συμπεριφορικούς εθισμούς», οι οποίοι διαφέρουναπό την κατάχρηση ουσιών. Οι συμπεριφορικοί εθισμοί περιλαμβάνουνκαταναγκαστική και ανεξέλεγκτη σχέση π.χ. με το τζόγο, το σεξ, το φαγητό ή τοχρήμα. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο σε αυτήν την περίπτωσημοιάζουν πολύ με τις αλλαγές που επιφέρει το αλκοόλ ή μια ναρκωτική ουσία.