ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέταξαν στον δρόμο φακέλους με ιατρικά δεδομένα ασθενών

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και επιπολαιότητας, υπάλληλοι του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, πέταξαν σε κάδους απορριμάτων στην οδό Σίνα στο κέντρο της Αθήνας δεκάδες φακέλους ασθενών, οι οποίοι περιείχαν προσωπικά στοιχεία
Πέταξαν στον δρόμο φακέλους με ιατρικά δεδομένα ασθενών

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και επιπολαιότητας, υπάλληλοι του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, πέταξαν σε κάδους απορριμάτων στην οδό Σίνα στο κέντρο της Αθήνας δεκάδες φακέλους ασθενών, οι οποίοι περιείχαν προσωπικά στοιχεία και ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα.

Ο όγκος μάλιστα των φακέλων ήταν τόσο μεγάλος, ώστε οι κάδοι ξεχείλισαν και οι φάκελοι με τα ονόματα και τις παθήσεις των ασθενών έπεσαν στο πεζοδρόμιο, μπροστά στα πόδια των απορημένων περαστικών.

Ενδεικτικό του μεγέθους της “γκάφας”, στην οποία υπέπεσαν οι υπεύθυνοι του Οφθαλμιατρείου, είναι το χαρακτηριστικό περιεχόμενο ενός εκ των φακέλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, σε φάκελο µε την ένδειξη “A' Οφθαλµολογικό Τµήµα - Γενικό Αρχείο”, αναφέρεται το ονοµατεπώνυµο ασθενούς και στη συνέχεια το θέµα του φακέλου, “Στοιχεία εξετάσεων”, ακόµα και ο αριθµός του ιστορικού. To πιο εξοργιστικό είναι ότι επάνω δεξιά ο φάκελος γράφει “εµπιστευτικό”, µε την ένδειξη υπογραµµισµένη και µε την επισήµανση “να µη δίνεται στον ασθενή παρά µόνο ύστερα από άδεια του θεράποντα ιατρού”. Στον φάκελο υπάρχει επίσης έγγραφο για τη “συγκατάθεση αρρώστου - συγγενούς”, που αφορά την πραγµατοποίηση χειρουργικής επέµβασης καταρράκτη µε ηµεροµηνία 27/11/'12 και έχει υπογραφεί από την ασθενή ή κάποιο συγγενικό της πρόσωπο.

Η ειρωνεία είναι ότι τo Οφθαλµιατρείο Αθηνών, που χαρακτηρίζεται ως το "στολίδι" του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, εγκαινιάστηκε µε τη νέα δοµή του μόλις τον περασµένο Ιανουάριο και µπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 200 ασθενείς την ηµέρα. Στην επίσηµη ιστοσελίδα του, μάλιστα, παρουσιάζεται ως “υποδειγματικό νοσηλευτικό ίδρυμα”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην ιστοσελίδα επίσης αναφέρεται ότι το Οφθαλμιατρείο Αθηνών τηρεί "ευλαβικά" το ιατρικό απόρρητο και πως οι υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς είναι εφάμιλλες με εκείνες των κέντρων του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να μην καταστραφούν πρώτα τόσο ευαίσθητα έγγραφα, προτού πεταχτούν στα σκουπίδια, όπως έγινε κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που μας πέρασε. Ίσως αυτό το άρτια εξοπλισμένο και υπερσύγχρονο ίδρυμα να μην διαθέτει έναν απλό καταστροφέα εγγράφων.

Πηγή: εφημερίδα “Παραπολιτικά”